Mediteran je kod nas doma

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Mediteranska kuhinja je i više od prehrane, ona je način života - spoj ljepote, bezbrižnosti, nonšalancije, spontanosti i srčanosti.

Najjednostavnije bi je sveli na svježe sezonske namirnice, jednostavnu pripremu i laganu hranu. Dodamo li tome raznovrsnost, ljubav, druženje, smijeh i opušten odnos do života, dotakli smo se suštine, tajne dugovječnosti, zdravlja i dobre linije. Mediteranska kuhinja je i više od prehrane, ona je način života.

Opušteno, ključna je riječ

Govore li vam što nazivi Le Mépris, L’avventura, La Piscine, Mediterraneo ili The trip to Italy? To su samo neki od kultnih filmova što na platno prenose ljepotu života na Mediteranu. Tipična predstavnica mediteranske ljepote koja slavi prirodnost, obline i užitke je Monica Bellucci, dok još uvijek odzvanja izjava čuvene Sophie Loren "Everything you see, I owe to pasta." ili "Sve što vidite na meni dugujem tjestenini." Sophijina zanosna pojava i u svojim poznim godinama najbolja je referenca za mediteranski “mode de la vive”.

I dok bi ovako danima mogli nabrajati mediteranski utjecaj u umjetnosti, modi, kulturi i drugim sferama našeg života, reći ćemo da je mediteranski stil života spoj ljepote, bezbrižnosti, nonšalancije, spontanosti i srčanosti. Zato nam ne preostaje drugo nego u njega gurmanski i bonvivanski zagristi. Na sreću, zbog ljepote, opuštenosti i atmosfere iz filmova ne moramo posegnuti u susjednu Italiju, Španjolsku ili Grčku, Mediteran je i “kod nas doma” u primorskim dijelovima Hrvatske: Istri, Kvarneru i Dalmaciji.

Mediteranska prehrana sinonim za zdravlje i ljepotu

Ono zbog čega je mediteranska prehrana uz izvrstan okus osobito na dobru glasu, jesu obilje vitamina i minerala, antioksidansa i korisnih masnoća, a brojna istraživanja su potvrdila da mediteranska prehrana štiti krvožilni sustav i omogućava zdraviji i dugovječniji život.

Mediteranski tanjur

A na mediteransko-jadranskom tanjuru se nalaze:

  • svježe povrće (bez rajčice ne može) i mediteranski začini (pr. bosiljak, origano, ružmarin)

  • ribe i morski plodovi

  • sirevi

  • tjestenina i riža

  • masline i maslinovo ulje

  • mahunarke i zeleno lisnato povrće

  • crno vino

Složit ćemo se, sve je to hrana za bogove, no, ništa nas ne spriječava da i sami već danas pripremimo ultra zdravu i slasnu pizzu sa rajčicom, mozzarellom i bosiljkom. Ili neko drugo od mediteranskih jela. Podravka nam pritom priskače u pomoć, te u svom asortimanu nudi brojne mediteranske proizvode: konzerve tune, skuše i sardine, rižu i tjestenine, te raznovrsne umake od rajčice, baš po mjeri vašeg mediteranskog obroka. Uz šum mora, pjesmu i ekipu, a ća će ti više?! Ovoga ljeta zaroni u Jadran sa okusom Mediterana!

Zimovanje

Uz Podravku nema zime!