Kako je rajčica ostala povrće

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Nakon što je tri godine stisnutih zubiju podnosio nepravdu i plaćao porez na uvoz povrća, gospodin Nix je 1887. odlučio pokrenuti tužbu u namjeri da dokaže da je rajčica voće isto koliko i jabuka, trešnja ili naranča.

Rajčica u duelu Nix vs Hedden

Zašto jabuka može, a rajčica ne može, vjerojatno se danima pitao gospodin Nix, nakon što su američke vlasti 1884. uvele porez od čak 10% vrijednosti na uvoz povrća. Ali ne i na uvoz voća, koje je bilo oslobođeno bilo kakvog davanja. A gospodin Nix se bavio upravo uvozom rajčica.

I nakon što je tri godine stisnutih zubiju podnosio nepravdu i plaćao do posljednjeg centa, 1887. je odlučio pokrenuti tužbu u namjeri da dokaže da je rajčica voće isto koliko i jabuka, trešnja ili naranča.

U njujorškoj luci je u to doba, na mjesto glavnog poreznog službenika, tzv. collectora, bio postavljen Edward L. Hedden. Čovjek utjecajan, koliko i neomiljen. Tužba Nixovih bila je usmjerena upravo protiv collectora Heddena, tražeći da prizna da je rajčica voće, a s krajnjim ciljem da im država vrati novac koji su platili u obliku poreza.

Sa stajališta botanike nije bilo sumnje čije je mišljenje ispravno. Rajčica nastaje oplodnjom cvijeta, što predstavlja osnovu definicije voća. Imajući znanost na svojoj strani, uporni Nix je slučaj doveo do Vrhovnog suda. Oba advokata, kako optužbe, tako i obrane, pročitali su pred sucima definicije "povrća", "voća" i "rajčice" preuzetih iz rječnika Webster's, Vorcester's i Imperial Dictionary. Osim toga, advokat obrane je u svoju korist imao definicije grašaka, patlidžana, krastavca, tikvice i paprike, na što je advokat Nixovih odgovorio s krumpirom, repom, pastrnjakom, cvjetačom, kupusom, mrkvom i grahom.

Nakon kratkog zasjedanja, Sud je donio jednoglasnu odluku, koju je sudac Horace Gray obrazložio sljedećim riječima "rajčica se koristi za vrijeme obroka, u, uz ili nakon mesa ili ribe, (...) dok se voće koristi u slatkim jelima i jede na kraju objeda." Najviše američko zakonodavno tijelo je odlučilo – rajčica je povrće. That's the Law!

Sastavni dio slasnih recepata

Srećom da je rajčica ostala povrće, jer bi u suprotnom bili uskraćeni za mnoštvo slasnih glavnih jela i predjela. Saznajte u kojim sve oblicima možete koristiti Podravka rajčicu i zatim se bacite na isprobavanje više od 500 slasnih recepata.
U nastavku pronađite samo mali djelić velike zbirke:

Panzanella juha

Panzanella juha

Piletina u finom mediteranskom umaku

Piletina u finom mediteranskom umaku

Sunčana fantazija

Sunčana fantazija

Pastirska pita s tunom

Pastirska pita s tunom

Kruh

Kruh naš svagdašnji