Okrepljujuće zimske namirnice

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Zimsko razdoblje nezamislivo je bez nezaobilaznih, tipičnih zimskih namirnica kao što su kiseli kupus i repa, grah, slanutak, buča, ječmena i heljdina kaša, proso...

Opće poznato i znanstveno dokazano je da hrana može oraspoložiti i usrećiti, a  zimi za vrijeme kratkih i hladnih dana te kvalitete hrane se posebno ističu.
Okusi i miris koji gode kako našem tijelu tako i duhu, zagrije i ojača u najhladnije godišnje doba. Uživajte u neodoljivo finim jelima zimskih namirnica.

1. Kiseli kupus i kisela repa

Niske energetske vrijednosti, neizmjerno bogatstvo vitaminima, mineralima, vlaknima, antioksidansima, djeluju probiotički, jačaju imuno sustav, ali najbolje ih je konzumirati bez zagrijavanja i dugog kuhanja, pa pokušajte ih jesti što više kao salate začinjene bučinim uljem i čili papričicom. Smanjite gubitak dragocjenih sastojaka u povrću prilikom kuhanja tako da ga stavite u vruću vodu, umjesto u hladnu.

2. Grah i slanutak

Spadaju među najbolje i najveće biljne izvore proteina, a u kombinaciji sa žitaricama imaju visokokvalitetan sastav proteina koji se može usporediti s mesom ili mliječnim proizvodima, pa povremeno izbacite meso i zamijenite ga takvim obrokom.

3. Batat ili buča umjesto krumpira

Bogat su izvor antioksidativnih tvari kao što su beta karoten, vitamini (osobito vitamin E), minerali, vlakna. Batat kuhajte cijeli, neoguljen u vrlo malo vode, a slatkast okus daje mu jednu drugačiju, ukusniju notu. Od batata, a i buče pripremite ukusni pire, gustu juhu ili ih zapecite, pokapajte maslinovim uljem i ružmarinom.

4. Cikla

Jedite je sirovu ili kuhanu, bogat je izvor vitamina, minerala, vlakana, odlična za anemične osobe, a nadasve ukusna. Začinite ju koprom, maslinovim uljem i aceto balzamicom i navalite.

5. Heljdina, ječmena, prosena kaša

Niske energetske, a bogate nutritivne vrijednosti, te obilje vitamina, minerala, vlakana, zahtijevaju što češću posjećenost na vašem stolu. Pripremite ih kao prilog, njima punite sarmu, dodajte u grah, miješane salate, štrudle i slično. Kuhano proso umiješajte u juhu, u jogurt za doručak, pomiješajte s pirjanim povrćem ili pripremite popečke.

6. Bučino ulje

Bogato vitaminima A, E i cinkom, odličan izvor omega-3 i omega 6-masnih kiselina. Osim za salatu, žlicom bučina ulja možete preliti i sladoled od vanilije te posipati bučinim sjemenkama.

7. Domaći integralni kruh

Pružit će vam sitost, a ujedno vas opskrbiti vitaminima, mineralima i vlaknima. Premažite krišku kruha namazom od slanutka ili avokada. Bit će drugačije, a vaš organizam će biti puno zadovoljniji.

8. Žganci, pura, palenta

Prelijte ih jogurtom, kiselim mlijekom ili preprženim maslacem. Poboljšat ćete probavu, a organizam opskrbiti svim potrebnim tvarima.

9. Cimet, klinčić, kurkuma i đumbir

Djeluju antioksidativno, protupalno, i antibakterijski. Cimet dodajte u med pa popijte natašte ujutro otopljen u mlakoj vodi, dodajte u kolače, čaj ili štrudle. Klinčić dodajte u kuhano vino, pašticade i sl. Kurkumu obavezno u guste povrtne juhe i rižu, a đumbir u čaj, napitke, variva rižota, prženo povrće i slično.

Naravno da nikako ne zanemarite unos zelenog lisnatog povrća, voće, a isto tako i začine.

Kruh

Kruh naš svagdašnji