Palačinke po svijetu

- Zanimljivost by coolinarika.com -

U nas se palačinkom smatra jelo od tekućeg tijesta, koje se prži na ugrijanoj tavi i nadijeva raznim nadjevima. Najčešće su palačinke kombinacija tijesta iz jaja, brašna, mlijeka ili mineralne vode, šećera i mrvice soli.

Palačinke, palatschinke, pancakes, crêpes, pfannkuchen, tiganites, samo su neki od naziva jela od tijesta, ravnog i okruglog oblika. U raznim inačicama se jede diljem svijeta, no jedno im je posvuda isto, jedu se s posebnim oduševljenjem. Ovisno o regiji palačinka se jede u različita doba dana kao predjelo, desert ili glavno jelo, dok se njena debljina, sam način pripreme i nadjevi koji mogu biti slani i slatki razlikuju: od sira, mesa, džemova, čokoladnih namaza, do voća i dr.

“Naša” palačinka

U nas se palačinkom smatra jelo od tekućeg tijesta, koje se peče na ugrijanoj tavi i nadijeva raznim nadjevima. Najčešće su palačinke kombinacija tijesta iz jaja, brašna, mlijeka ili mineralne vode, šećera i malo soli. Može se poslužiti s umakom ili bez, posuto mljevenim šećerom ili bez. Jednostavno da jednostavnije ne može biti, priprema palačinki jedno je od prvih kulinarskih poduhvata svakog željnog samostalnosti djeteta. Usprkos jednostavnosti, svaki kuhar ima neki svoj recept ili malu tajnu za pripremu palačinki.

Najpoznatija palačinka, je francuskog podrijetla.

Jedni se kunu u rahlije tijesto ako se dio mlijeka zamijeni gaziranom mineralnom vodom, drugi u smjesu dodaju sok naranče, treći peku palačinke isključivo na maslacu, četvrti su patentirali način kako palačinku bacaju u zrak, a peti ih opet zamotavaju na samo sebi svojstven način i tako bi mogli do sutra. Obiteljski recept za palačinke uvijek se prenosi s koljena na koljeno, kao da je to najnormalnija stvar na svijetu.

Palačinka u svijetu

No, vratimo se konceptu internacionalnosti. Prema nekim izvorima još su stari Grci otkrili, pekli i jeli palačinke. Austrijanci, Česi i Slovaci, baš kao i mi, palačinke nadijevaju džemovima, nadjevom od oraha, čokoladnim punjenjima, sirom i dr.  Blini su palačinke iz heljdinog ili pšeničnog brašna, maslaca, jaja i mlijeka sa dodatkom kvasca, a dolaze u slatkoj ili slanoj inačici. Serviraju se najčešće s vrhnjem, kavijarom i dimljenim lososom. Mađari svojoj smjesi za palačinke, tj. palacsinte, dodaju slatko vino. Poljaci svoje palačinke zovu naleśniki.

Poznati naziv crêpes, koji slavu duguje ponajprije Francuzima, koriste i Belgijanci, Švicarci i Kanađani. Njihove palačinke vrlo su nalik našima, a znajući koliko je sofisticirana francuska kuhinja, odmah pomišljamo na inovativna i maštovita punjenja. Stoga ne čudi da je možda i najpoznatija palačinka, crêpes Suzzete, sa narančinim sokom, naribanom narančinom korom i likerom od naranče, upravo francuskog podrijetla.

Talijani svoje palačinke zovu crespellama, a nadijevaju ih finim talijanskim delicijama, npr. gorgonzolom i radičem, šumskim gljivama, riccotom i špinatom, rukolom i pršutom, mozzarellom, punjenjem od bosiljka, šparogama i drugim. Engleske palačinke, pancakes, vrlo su slične francuskim i talijanskim, a sastoje se od 3 ključne namirnice: brašna, jaja i mlijeka. Jedu se ovisno o nadjevima, kao sladak desert ili glavno jelo. Nizozemske palačinke su tanke i većeg opsega od onih koje poznajemo, a tradicionalni recept sugerira punjenje slaninom. Frixuelos ili Filloas su palačinke kakve poznaju u Španjolskoj, a rade se iz jaja, brašna i mlijeka.

Obiteljski recept za palačinke uvijek se prenosi s koljena na koljeno, kao da je to najnormalnija stvar na svijetu.

Američke palačinke gotovo svi poznajemo iz filmova, a uglavnom su male i deblje. Debljinu duguju prašku za pecivo koje se dodaje smjesi. Ponekad se u palačinke dodaju šećer, cimet, vanilija, muškatni oraščić, a oplemenjuju ih nadjevi poput javorovog sirupa, borovnica, sira, kikiriki maslaca, banana, jabuka i drugi. Na stolu se, uz pečenu slaninu i još po koju "punokrvnu" namirnicu, nalaze za doručkom.

Banana palačinke su čest gost zapadnjački orijentiranih cafféa u azijskim zemljama poput Tajlanda, Kambodže, Vijetnama, Indije i Kine. Indijske palačinke prepoznat ćete po nazivima Dosa, Neer dosa, Appam i Uthappam. Sastoje se od rižina tijesta i crne leće. Indonezijske palačinke se slično kao indijske pripremaju od rižinog brašna, ali se umjesto običnog dodaje kokosovo mlijeko. Čujete li naziv okonomiyaki, znajte da se radi o japanskoj inačici palačinki.

Afričke palačinke, primjerice one iz Etiopije, jedu se za Božić. Palačinke kakve poznaju u Somaliji i Eritreji spužvaste su strukture i koriste se kao kruh, tj. trgaju na komadiće i umaču u varivo ili  salate.

Palačinke u svom svjetskom križarskom pohodu nisu izostavile ni Australiju i Novi Zeland. Tamo su palačinke male i poznate su pod nazivom pikelete. Tradicionalno ih serviraju s džemom, umakom s tučenim vrhnjem i drugim. 

Koliko su palačinke popularno jelo govore i razni lanci restorančića koji su svoj jelovnik posvetili isključivo palačinkoljupcima, dani palačinki i druge prigode koje veličaju taj slasni i izdašni proizvod. Sljedeći put kada budete jeli palačinke, osjetite tu povezanost s ostatkom svijeta. I dobar tek!

Sportski život

U zdravoj hrani, zdrav duh