Trendy maslinovo ulje

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Na sreću, promicanjem kulture zdravog življenja maslinovo ulje više nije privilegija ljudi Mediterana. Ono je s pravom postalo trendy namirnica bez koje ne mogu živjeti ni kuhari, ni gurmani, ni oni koji samo drže do svojeg zdravlja bez obzira na podneblje u kojem obitavaju.

Nekad...

Život ljudi na Mediteranu nezamisliv je bez maslinova ulja. Ono je od pamtivijeka temeljna namirnica koja se koristila za konzerviranje i pripremanje hrane, a zbog svog božanskog okusa i za začinjavanje jela od kojih su se mnoga kao prepoznatljivi specijaliteti zadržali sve do danas.
Primjerice još su se rimski legionari krijepili tapenadom, namazom od maslina i ulja, a viška se pogača još iz antičkih vremena obilno začinjava maslinovim uljem. K tome, maslinovo ulje je i vjekovima bila jedna od najvažnijih namirnica bez koje ljudi u pojedinim povijesnim razdobljima teško da bi opstali. Primjerice, u antičko doba prehrana je bila nezamisliva bez maslinovog ulja i drugih tada najvažnijih namirnica, žitarica te sušene i usoljene ribe. U antičkoj Grčkoj je maslinovo ulje, baš kao i vino i kruh, spadalo u vrlo cijenjene "civilizirane" namirnice jer se stvaralo, proizvodilo, za razliku od onih koje su se sakupljale ili lovile, pa su se stoga smatrale barbarskima.

No, osim za prehranu, ljudi Mediterana su maslinovo ulje odavna koristili i za liječenje različitih zdravstvenih poteškoća i bolesti te u kozmetičke svrhe, za njegu tijela, lica i kose.

Primjerice, egipatski faraon Ramzes II. liječio se i njegovao maslinovim uljem, a Hipokrat ga je prepisivao protiv duševnih bolesti, ali i rana, opekotina, crvenila i svrbeža kože. Liječenje maslinovim uljem bilo je uvriježeno i na našoj obali i otocima, pa se koristilo protiv bolesti želuca, čira i žučnih kamenaca, opekotina i uganuća.
Štoviše, od pradavnih vremena maslinovo ulje slovi i kao eliksir života, dobrog zdravlja, psihofizičke kondicije i dugovječnosti. Primjerice, antički olimpijci ne samo da su njime njegovali svoje tijelo, već su prije natjecanja bili na posebnoj dijeti s jelima s maslinovim uljem. Demokrit je za dug život preporučivao maslinovo ulje izvana, a med iznutra, a arapski liječnik Averoes preventivno je preporučao djeci i starcima žlicu ulja dnevno. Plinije pak je savjetovao ljudima da ako žele biti zdravi, sol koriste kao škrci, ocat kao mudraci, a maslinovo ulje kao luđaci.

I u Dalmaciji, Istri i na otocima ljudi su vjerovali da jača organizam pa su ga stoljećima pili ujutro natašte, čisto, a ponegdje pomiješano s vinom. Da bi pospješili njegovu ljekovitost, dodavali su mu začinske trave te primjerice češnjak, a iz istog su ga razloga nosili i na uskršnji blagoslov u crkvu. Iako se maslina u vrijeme velikih otkrića i kolonizacije preselila i u druga sunčana podneblja, Kaliforniju, Čile, Meksiko, Južnu Afriku, Novi Zeland i Australiju, stanovnici mediteranskih zemalja stoljećima su zahvaljujući svojem "tekućem zlatu" bili u povlaštenom položaju jer se ono za razliku od drugih tipičnih namirnica vrlo sporo širilo ostatkom Europe. No, na sreću u suvremeno doba, najprije razvojem turizma, a potom i promicanjem zdravog načina života te procvatom wellness kulture, uživanje u okusima, ali i učincima maslinovog ulja postalo je dostupno i drugima. Štoviše, u posljednje vrijeme maslinovo ulje je, dakako s pravom, i vrlo trendy namirnica.

Od pradavnih vremena maslinovo ulje slovi i kao eliksir života, dobrog zdravlja, psihofizičke kondicije i dugovječnosti.

je savjetovao ljudima da ako žele biti zdravi, sol koriste kao škrci, ocat kao mudraci, a maslinovo ulje kao luđaci.

I danas...

U suvremeno doba mnogi su se europski kontinentalci s okusom maslinovog ulja sreli tek na ljetovanju ili kod kuće u nekom od ribljih, talijanskih ili grčkih restorana, da bi ga tek potom uglavnom polako i stidljivo počeli koristiti i u vlastitim kuhinjama.

No, osim razvoja turizma i ugostiteljstva na popularizaciju maslinovog ulja snažno su utjecala i istraživanja međuzavisnosti zdravlja i prehrane koja su započela sredinom 20. stoljeća. Primjerice, 1957. godine pionir tih istraživanja Ansel Kais ustvrdio je da stanovnici Krete koji su imali vrlo nizak postotak oboljenja srca i krvotoka u odnosu na druge Europljane, konzumiraju malo mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda i nevjerojatno mnogo maslinovog ulja. Zahvaljujući tom i ostalim istraživanjima znanost je potvrdila ono što su ljudi Mediterana odavna znali, da maslinovo ulje kao da je stvoreno da godi ljudskom organizmu.

Temeljem spoznaja o međuzavisnosti prehrane i zdravlja započinje i popularizacija zdravog načina života, a prije tridesetak godina pojavljuje se wellness pokret. Ljudi postaju svjesni da bez zdrave hrane nema ni zdravlja, ni zadovoljnog i ispunjenog života te preuzimaju odgovornost za sebe, svoju psihofizičku kondiciju. U takvim okolnostima maslinovo ulje počinje zauzimati važno mjesto u svakodnevnoj prehrani bez obzira na podneblje u kojem se živi. Primjerice, u posljednje vrijeme znatno je porasla potrošnja maslinovog ulja u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. K tome, na svjetlo dana izvlače se i prastari recepti za njegu tijela, ali primjerice i dugovječnost, pa mnogi baš kao i nekad davno, dan započinju žlicom kvalitetnog maslinovog ulja ili njime ispiru usnu šupljinu. Naravno, osim u učincima maslinovog ulja neobično se uživa i u njegovom okusu, jer wellness stil života nameće i novi kult hrane u kojem ulje zauzima vrlo važno mjesto. Shodno tome, na policama knjižara sve je više mediteranskih kuharica i knjiga o ulju, od 90-ih posvuda niču oleoteke u kojima se mogu kušati i nabaviti vrhunska ulja, cvate oleoturizam, turizam koji je vezan uz maslinarstvo i proizvodnju ulja, pa i obični ljudi postaju pravi znalci.
U takvim uvjetima maslinovo ulje, dakako s pravom, postaje vrlo trendy namirnica koja se više ne kupuje i ne koristi bez pomnog razmišljanja, savjetovanja i uživanja u razmjeni mišljenja.

Maslinovo ulje postaje namirnica koja se više ne kupuje i ne koristi bez pomnog razmišljanja, savjetovanja i uživanja u razmjeni mišljenja.

Ulje koje poboljšava obične i naglašava okus delikatesnih namirnica postaje izazov i za sve zaljubljenike u kuhanje i amatere i profesionalce. Jednostavno, bez vrhunskog maslinovog ulja više ne mogu živjeti ni kuhari ni gurmani, ni oni koji samo drže do svojeg zdravlja. Naravno, domaći poklonici ulja rođeni su pod sretnom zvijezdom. Iako kontinentalcima nikad nije bio veći problem nabaviti s mora domaće, mirisno i aromatično ulje, ono što se na području maslinarstva događa u posljednje vrijeme mami osmijeh na lice štovatelja tekućeg zlata. Primjerice, maslinova ulja istarskih i dalmatinskih proizvođača spadaju u sam svjetski vrh, pa stoga više nikoga ni ne čudi kada se neka od njihovih vrhunskih ulja nađu čak i na prestižnim listama svjetskog vodiča ekstra djevičanskih maslinovih ulja talijanskog magazina L extravergine.

Puding

Zadrhtite od uzbuđenja