Slatki doručak

Za najslađi početak dana

Obogaćena hrana za djecu

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Ovisno o načinu prerade, gubici vitamina mogu biti 30% i više, pa se nakon pretvaranja žitarica u krupicu, brašno ili druge proizvode izgubljeni vitamini i minerali moraju vratiti, odnosno namirnica se obogaćuje s njima.

Dodavanje vitamina i minerala u žitarice, koje se prema međunarodnoj terminologiji naziva obogaćivanje ili nutrifikacija (enrichment program), ustaljena je praksa u svim naprednim zemljama, a provodi se sa svrhom izbjegavanja deficita vitamina i minerala (hipovitaminoze) u prehrani stanovništva, i time ozbiljnijih zdravstvenih posljedica.

Tijekom 2009. godine navršit će se 50 godina od prvog uspješnog obogaćivanja namirnica vitaminima i mineralima. Glavne sirovine u obogaćivanju namirnica bile su i ostale tiamin, riboflavin, niacin, folat i željezo za bijelo brašno. Naravno, obogaćivanje žitarica tehnološki nije bilo moguće sve dok vitamini i minerali nisu dobiveni u čistom obliku koji se može kontrolirati. Sve do 1974. godine obogaćivanje namirnica nije bilo zakonski regulirano. Tada je FNB (Food Nutrition Bord) američke Akademije znanosti (Academy of Sciences) objavio pravila ponašanja, tj. politiku nutrifikacije. Do toga je došlo nakon brojnih izvješća o posljedicama deficita vitamina A, tiamina, riboflavina, folata, željeza, kalcija i cinka u prehrani određenih segmenata američke populacije. Propisan je protokol o dodavanju vitamina i minerala brašnu i drugim žitnim proizvodima (žitarice za doručak, dječja hrana itd.) koji su prihvatili ne samo Amerikanci, nego i cijeli svijet. Ne treba zaboraviti da je upravo na iskustvima nutrifikacije otkrivena uzročno-posljedična veza deficita vitamina i minerala u svakodnevnoj prehrani i pojave raznih degenerativnih bolesti.

Prikladnom kombinacijom sirovina u proizvodu Čokolino dobiva se oko 6% proteina, 75% ugljikohidrata, 4, 5% dijetetskih vlakana, uz svega 3, 6% masti.

Hrana za djecu poseban je segment u proizvodnji gotovih namirnica (dijetetske namirnice), koji ima za svrhu popunjavanje svih dnevnih potreba hranjivim tvarima za rast i razvoj, uz dodatne kriterije u pogledu čistoće, higijenske ispravnosti, fizikalnih, organoleptičkih i drugih karakteristika. Dakle, hrana za dojenčad i malu djecu regulirana je posebnim propisima svake zemlje, ali i strogo propisanim uvjetima EU. Upravo zbog toga hranu za djecu (dječju hranu i žitarice za doručak) ne može proizvoditi svatko, već samo posebno specijalizirani tvornički pogoni koji ispunjavaju sve propisane uvjete. Naravno, osim specijaliziranih tvornica i opreme, potreban je odgovarajući sustav kontrole kvalitete, te stručno osoblje.

Poznato je da žitarice (pšenica, ječam, raž, riža i druge) prolaze fazu prerade (mljevenje, separiranje, poliranje), za vrijeme koje se pojedine hranjive tvari (vitamini i minerali) gube, oštećuju i mijenjaju, a može doći i do drugih (oksidativnih) promjena. Ovisno o načinu prerade, gubici vitamina mogu biti 30%, pa i više. To znači da se nakon pretvaranja žitarica u krupicu, brašno ili druge proizvode izgubljeni vitamini i minerali moraju vratiti natrag, i to tako da nakon kulinarske obrade (kuhanja, pečenja) ove tvari zadrže ne samo približnu količinu prirodnog oblika, već i malo u suvišku kako bi se smanjio nedostatak zbog stajanja u skladištima. U račun se moraju uzeti i hranjive tvari iz drugih namirnica koje se tijekom pripreme (miješanja) dodaju dječjoj hrani, a tu prije svega mislimo na mlijeko.

Čokolino žitarice za doručak Podravka

Tipičan primjer kvalitetne gotove hrane za djecu obogaćene vitaminima i mineralima su žitarice za doručak – Čokolino Crunch. Radi se o proizvodu u kojem je izvedeno obogaćivanje kalcijem, željezom i paletom vitamina. Temeljne sirovine su žitne kuglice s okusom čokolade, koje spadaju u tehnološke inovacije Podravke. Priprema se miješanjem s toplim ili hladnim mlijekom ili jogurtom. Osobita organoleptička posebnost proizvoda jest hrskavost, što znači da se i nakon prelijevanja mlijekom proizvod lomi u ustima, uz karakterističan zvuk u kojem djeca posebno uživaju.

Dodani vitamini i minerali su jedinstveni i na razini 85% dnevnih potreba (RDA). Prikladnom kombinacijom sirovina u proizvodu Čokolino Crunch dobiva se oko 6% proteina, 75% ugljikohidrata, 4, 5% dijetetskih vlakana, uz svega 3, 6% masti. Kalcij i željezo, dakle minerali koji su u pravilu deficitarni, obilno su zastupljeni, pa djeci ne prijeti njihov nedostatak. Dodatak folne kiseline je za razvoj djece osobito važan, a u ovom se proizvodu nalazi u količini od 170 mcg/100 grama proizvoda.

Gulaš

Inspirirani tradicijom