Kofein i sportaši

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Kofein je već za 15 minuta nakon konzumiranja u krvi i dok god ga tamo ima, on djeluje! Budući da djeluje stimulativno na centralni živčani sustav, kofein pojačava rad srca, što znači da ono bolje radi, a periferija je bolje opskrbljena kisikom.

Međunarodni olimpijski odbor tretira kofein kao uvjetnu drogu, tj. limitira nalaz u mokraći natjecatelja. Koncentracija od 12 mg/l je prihvatljiva, ali sve iznad toga se tretira kao doping. Oko 8 šalica jake kave može "natjerati" nalaz u mokraći na čak 1 000 mg/l!

Što je veći "uspon" na krilima kofeina, veći je i pad: veća doza ne popravlja, već pogoršava situaciju! Što se češće uzima, djelovanje kofeina je slabije.

Prema brojnim studijama, kofein pomaže u metabolizmu masti mobiliziranjem masnih kiselina, uz istovremenu redukciju potrošnje glikogena kod prolongiranog treninga ili kod maratona, što je svakako njegovo pozitivno djelovanje. Kada se pogodi optimalno vrijeme korištenja, kofein može produžiti vrijeme potrebno da se postigne granica zamora.

Posljednja dobro kontrolirana istraživanja pokazala su da, konzumira li se u dozi 3-6 mg/kg tjelesne težine sat vremena prije događanja, kofein poboljšava izdržljivost. U jednoj studiji provedenoj na biciklistima istraživači su otišli i korak dalje, pa je korištena doza od 9 mg/kg tjelesne mase, uz povećanje izdržljivosti za najmanje 44%. Naravno, postoji i druga strana medalje, koja kaže da kofein povećava lučenje mokraće (diurezu), što potiče gubitak tjelesne tekućine. Dehidracija, na koju su sportaši osobito osjetljivi, ostaje otvoreni problem kod korištenja kofeina, pa tvrdnja da napici s kofeinom izazivaju, umjesto da gase žeđ, uglavnom stoji!

S kofeinom treba znati. Uzimanje kofeina za vrijeme natjecanja u pravilu je pogrešno, osobito ako se ono vremenski oduži. U mnogim formulama za mršavljenje kofein je redovita komponenta, jer se vjeruje da povećanjem metabolizma masnih kiselina pomaže proces otapanja masnoća. Međutim, kofein dokazano ubrzava bazalni metabolizam, dakle potrošnju kalorija, ubrzava disanje, produkciju mokraće i želučane kiseline.

Kako djeluje kofein

Kofein je već za 15 minuta nakon konzumiranja u krvi i dok god ga tamo ima, on djeluje! Budući da djeluje stimulativno na centralni živčani sustav, kofein pojačava rad srca, što znači da ono bolje radi, a periferija je bolje opskrbljena kisikom. Dokazano skraćuje i vrijeme reakcije, auditivno i vizualno. Istovremeno se to djelovanje može osjetiti u poboljšanju raspoloženja, koncentracije i motiviranosti (blaga euforija).
Uzimanje kofeina za vrijeme natjecanja je u pravilu pogrešno, osobito ako se ono vremenski oduži.

Nesumnjivo, za sportaše je to poželjno i pozitivno djelovanje kofeina. No, takvo djelovanje relativno kratko traje (30-60 minuta), a tada nastupa druga (depresivna) faza. Što je veći "uspon" na krilima kofeina, veći je i pad: veća doza ne popravlja, već pogoršava situaciju! Što se češće uzima, slabije djeluje. Stručnjaci se slažu da postoji navika na kofein, a neki ga klasificiraju kao slabu drogu!

Koristiti kofein iz namirnica (kava, guarana, čaj) ili čisti farmaceutski oblik u tabletama ili kapsulama, pitanje je izbora. Svaki kofein je učinkovit, ali ipak su, čini se, espresso kava i guarana najzgodniji oblici za osobe koje to podnose (quick boost). Treba reći da, za razliku od tableta čistog kofeina, kava sadrži stotine raznih spojeva (teofilin, paraksantin, teobromin), koji u kombinaciji s kofeinom djeluju - drukčije! Pa ipak, skupina istraživača pod vodstvom dr. Grahama u pokusima na dobrovoljcima dokazala je suprotno, tj. da kofein u kapsulama povećava izdržljivost i pomiče granicu umora za razliku od kofeina iz kave! Premda je ovaj fenomen teško objasniti, izgleda da u kavi ipak nešto koči potpuni učinak kofeina!

Umjerene doze kofeina su oko 250 mg/dnevno, što znači 3-5 šalica jake kave, ali, naravno, nema dugotrajan učinak. Nema nikakvih pokazatelja da su takve doze štetne (osim u slučajevima velike preosjetljivosti).

Nesanica je prvi znak da se radi o pretjerivanju. Povećane doze ili dugotrajno uzimanje kofeina mogu izazvati slabost, glavobolju, nervozu, ubrzani puls, tresavicu, mučninu, pa čak i povraćanje. Svako generaliziranje reakcija na kofein velika je pogreška. Stupanj osjetljivosti razlikuje se od osobe do osobe, o čemu bi treneri svakako trebali voditi računa.

Kruh

Kruh naš svagdašnji