Martinje

Nazdravimo vinu i inu!

Kokteli s vinom

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Organizirajte prvi jesenski party. Za svoje goste pripremite koktele s vinom, u kojima su ljudi uživali još u doba antike, kada je pijenje čistog vina bilo rezervirano samo za "necivilizirane barbare".

Za pripremu koktela koristite kvalitetne sastojke, a vino obavezno najprije kušajte kako ne biste dobili neugodan okus.

Kako uvijek postoji barem jedan dobar razlog za proslavu, vrijeme je da organizirate prvi jesenski party. Pri odabiru osoba koje ćete pozvati prvenstveno vodite računa o ravnoteži između šutljivih i govorljivih, a njihov broj uskladite s veličinom prostora u kojem će se party održati kako se ljudi ne bi osjećali ni kao u ribljoj konzervi ni kao na praznom nogometnom stadionu. No, bez straha dodajte i nekoliko ''prekobrojnih'', jer na partyjima se u pravilu ne pojavi otprilike četvrtina pozvanih.

Ako ste umjetnička, kreativna duša, izradite i pošaljite prave pozivnice (iako su one obavezne samo za formalne svečanosti). Ako ste pak praktična osoba, svoje goste pozovite na najbrži i najjednostavniji mogući način - usmeno, telefonski ili SMS-om.

Nakon što ste sastavili listu gostiju, razmislite o napicima i hrani. Tmurno raspoloženje, koje nakon sunčanog ljeta donose prvi kraći, hladniji i kišni jesenski dani, izbrišite čarolijom napitaka s vinom. Svojim gostima pripremite očaravajuće koktele, crno vino s limunom, čaj s crnim vinom i bolu od jabuka. Da biste ih podsjetili na čarobne trenutke proteklog ljeta i još više zatoplili njihovu dušu, dodajte i razigranu sangriju.

Kokteli s vinom, spremljeni po najnovijim Coolinarikinim receptima, zasigurno će biti pun pogodak, jer u njima ljudi uživaju još od antičkih vremena, kada je pijenje čistog vina bilo rezervirano samo za "primitivne barbare". Primjerice, u antici se bola, napitak od vina razrijeđenog vodom, zaslađen medom, začinjen đumbirom i ukrašen laticama ruže, iznosila na stol u velikim posudama s dvije drške, tzv. amforama, a potom se grabila i pila iz vrčeva. Mnogo mlađa sangria prvi je put izmiješana u Španjolskoj, u kojoj se izvorno priprema od crvenog vina Rioja, voćnih sokova, voća, soda vode i vinjaka. Na sjeveru Španjolske sangria se naziva zurra, a u nju se od voća tradicionalno stavljaju samo marelice ili nektarine. Za pripremu koktela za party koristite kvalitetne sastojke, a vino obavezno najprije kušajte kako ne biste dobili neugodan okus. U sangriju nemojte stavljati kockice leda da je ne bi razvodnili, već je rashladite preko noći, a potom servirajte u posudi položenoj na kockicama leda.

Recepte za hranu također potražite na stranicama Coolinarika.com, vodeći računa o svojem kulinarskom umijeću i raspoloživom vremenu. Naime, najmanje sat vremena prije početka partyja provedite relaksirajući se kako bi i sebe i svoje goste poštedili stresa i nervoze.

Kruh

Kruh naš svagdašnji