Tjestenina

Svestrana Talijanka

Obožavamo tjesteninu i zato smo poznatu nutricionisticu pitali kako najbolje uživati u njoj

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Tjestenina je jedan od najomiljenijih priloga svakom jelu. Prosječan je Hrvat godišnje pojede od pet do sedam kilograma, a na jelovniku nam je od dva do tri puta tjedno. Poznatu nutricionisticu Sandru Krstev Barać pitali smo kako od te namirnice izvući najviše.

Gotovo nema kućanstva u kojem tjestenina nije na jelovniku barem jednom tjedno, a tome se ne treba čuditi jer ona je jedna od najzahvalnijih namirnica za pripremu raznolikih kulinarskih kreacija.  Sve njene oblike i primjene je gotovo nemoguće izbrojati, no majstori pripreme tjestenine – Talijani dali su si truda i izbrojali više od 350 različitih vrsta. Jednostavno i brzo se priprema, predstavlja ukusan obrok te odličan temelj za brojne kombinacije jela, od sljubljivanja s laganim ljetnim umakom od rajčice do bogatih umaka s mesom. Ne smije se zaboraviti da jela s tjesteninom čine važan dio mediteranske prehrane koja se danas smatra idealom pravilne prehrane s brojnim povoljnim učincima na zdravlje. Nutricionistica Sandra Krstev Barać pojasnila nam je kako od tjestenine izvući najbolje.

Zašto je tjestenina važna za uravnoteženu prehranu?

Tjestenina je namirnica koja čini neizostavni dio kvalitetne i uravnotežene prehrane. Ona je odličan izvor ugljikohidrata, prvenstveno onih složenih. Najzastupljeniji ugljikohidrat je škrob koji zahtijeva dulji proces razgradnje u jednostavnije šećere pa dovodi do postupnog povećanja lučenja inzulina.

Prema preporukama, „ zdravo“ serviranje tjestenine iznosi oko ½ šalice sirove tjestenine odnosno 1 šalica kuhane tjestenine po osobi.

Konačni rezultat je osiguranje energije kroz dulji vremenski period te posljedično dugotrajan osjećaj sitosti.  Tjestenine su i dobar izvor bjelančevina te gotovo beznačajan izvor masti. Zbog svega navedenog, kalorijska vrijednost same tjestenine je mala – šalica kuhane tjestenine osigurava tek oko 200 kcal.

Konačna kalorijska vrijednost jela s tjesteninom ovisi naravno o dodacima koji joj se dodaju, što pametnim odabirom, ostavlja dovoljno mjesta za raznolikost i kreiranje nutritivno bogatih obroka.

Odaberite tjestenine Zlato polje

Tradicija od 1925. godine, tjestenina se proizvodi od najboljeg zrna durum pšenice. Za sve koji žive aktivno, uživaju u kuhanju i  žele brzu pripremu punovrijednog obroka

Kakva je preporuka za konzumaciju?

Želite li osjetiti dodatne blagodati konzumacije tjestenine preporuka je skuhati je i potom ohladiti te takvu servirati. Hlađenjem, naime, škrob u tjestenini prelazi u tzv. rezistentni škrob. Rezistentni škrob se ne razgrađuje u tankom crijevu već nepromijenjen dolazi do debelog crijeva gdje smanjuje pH te doprinosi proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina koje su hrana za stanice crijeva. Drugim riječima, rezistentni škrob se ponaša kao vlakno što znači da, osim što doprinosi zdravlju gastrointestinalnog sustava, osigurava dugotrajan osjećaj sitosti i time može pomoći u kontroliranju tjelesne mase. Valjani rezanci od špinata, napravljeni su s dodatkom špinata kako bi obrok bio punovrijedan u svakom smislu. Špinat im daje hranjivost, ali i specifično ugodan miris. Posebna zelena boja doći će do izražaja ako ih kombinirate s bijelim umacima, npr. od vrhnja ili češnjaka.

Okusi koji će vas oduševiti

Valjani rezanci s jajima i valjani rezanci od špinata oduševit će i najzahtjevnija nepca. Tjestenine Zlato polje se ne raskuhavaju, nisu ljepljive i ostaju čvrste na ugriz.

Kako odrediti pravu mjeru za serviranje?

Svi smo to prošli – mučili se odrediti koliko točno tjestenine staviti u lonac. No, kako bi blagodati tjestenine posve došle do izražaja važno je pripaziti na veličinu serviranja te je spariti s namirnicama visoke nutritivne vrijednosti.

Tjestenine su i dobar izvor bjelančevina te gotovo beznačajan izvor masti.

Prema preporukama, „zdravo“ serviranje tjestenine iznosi oko ½ šalice sirove tjestenine odnosno 1 šalica kuhane tjestenine po osobi. Nema sumnje, tjestenina je odličan temelj za kreiranje uravnoteženih i nutritivno vrijednih obroka.

Valjani rezanci Zlato polje pripremljeni od kvalitetnog duruma i jaja, gotovi su u samo pet minuta, a odlični su za serviranje s nekim bogatijim umakom ili jednostavnijim dodacima poput finog ulja i začina.

Povećajte nutritivnu i gastronomsku vrijednost obroka s tjesteninom:

  • Povrće će povećati unos vlakana, vitamina i minerala pa ga dodajte umaku ili servirajte svježe uz tjesteninu. Dobra ideja za pripremu umaka na bazi povrća je da pomoću blendera usitnite omiljenu kombinaciju povrća te je lagano ugrijte do vrenja i začinite omiljenim svježim začinskim biljem

  • Napravite salatu s tjesteninom sparivši je s kvalitetnim izvorom proteina poput krtog mesa, ribe ili kuhanim jajima, dodajte mahunarke ili kukuruz, češnjak i maslinovo ulje te začinite po želji

  • Manje je više. Sjetite se kako Talijani pripremaju tjesteninu – s minimalnim brojem sastojaka. Maslinovo ulje, češnjak, sušene rajčice i svježi bosiljak su dovoljni za ukusnu kombinaciju.

  • Želite li tjestenini dati posebnu strukturu i istovremeno povećati nutritivnu vrijednost u umak dodajte tostirane pinjole ili orahe.

  • Ne zaboravite na svježe začinsko bilje koje je najbolje dodati u umak na samom kraju pripreme. Odaberite svježi bosiljak uz nježne umake, timijan dodajte u umake s povrćem, ružmarin će pristajati primjerice uz gljive, a kadulja uz jela s teletinom.

Izvor: super1.telegram.hrPuding

Zadrhtite od uzbuđenja