Ručak na odmoru

Okačite kuhaču o klin

Tjestenina od predjela do deserta

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Tjestenina je pogodna za sve vrste okusa: voli i slane i slatke, i ljute i kisele kombinacije. Sama po sebi najčešće je neutralnog okusa, pa je možete začiniti prema potrebi i raspoloženju.

Tjestenina u salatama funkcionira i u toplom i u hladnom izdanju. Toplima se dodaju kobasice, piletina; hladnima pak svježe sezonsko povrće, tuna, jaja.

Tjestenina je pogodna za sve vrste okusa; pravi je "multitalent", koji će dobro podnijeti i slane i slatke, i ljute i kisele kombinacije. Sama po sebi najčešće je neutralnog okusa, pa je možete začiniti prema potrebi i raspoloženju, a s malo slatkog vrhnja, vanilije, čak i čokoladnog umaka, može se pojaviti i kao glavni sastojak deserta.

Ekonomična, jednostavna za pripremu i čuvanje, lako probavljiva, svestrana i ukusna, tjestenina bi se mogla nazvati i "savršenom hranom".

Stotine raznih oblika i okusa svježe ili suhe tjestenine otvaraju vrata svim vrstama jela: od predjela do deserta. Najčešće se jede prelivena umakom od povrća ili mesa, zatim u složencima, juhama i salatama. Neke vrste (anellini, conchigliette, ditali, farfalline, orzo, pastine, risi, stele, stortini, tubetti...) nisu prikladne kao glavno jelo, već se pojavljuju samo u sporednim ulogama.

Poslužujete li je samo uz umak, dobro je znati koja će vrsta, oblik i okus najbolje odgovarati uz određeni umak. Tako će se uz tagliatelle, fettuccine i linguine najbolje složiti kremasti umaci s maslacem ili drugi lagani umaci; plodovi mora najsretniji su s cappelinima, linguinima, tankim špagetima i vermicellima; jačim umacima s krupnijim sastojcima, poput komadića kuhanog povrća, bologneseu ili raguima od mesa odgovarat će rigatoni, makaroni, penne, školjkice i fusilli, dok vam za lagane umake od sira ili začinskog bilja preporučujemo farfalle ili fusille.

Granice ne postoje

Za otvaranje apetita, kao predjelo odlično će poslužiti malo tjestenine (npr. fettuccine) prelivene laganim, aromatičnim umakom poput pesta, ili s korijanderom, ili pak s češnjakom i kavijarom. Obrok možete započeti i mini lazanjama, roladom sa špinatom ili s nekoliko cannellona punjenih porilukom.

Dodavanjem tjestenine klasične bistre juhe od povrća (minestrone sa školjkicama) ili mesa (ili jednog i drugog) dobivaju na punoći okusa, a igranjem s raznim oblicima sitne tjestenine (koja je manjih dimenzija i čvršća, te dobro podnosi boravak u tekućini, a da ne promijeni oblik) dobivaju i na teksturi. Vermicelli (rezanci) su najpogodniji za bistre i propasirane juhe, dok će gušće juhe i variva biti ukusniji sa spiralnom tjesteninom ili rigatonima.

Poput mnogih drugih jela od tjestenine, juhe i salate nude brojne prilike da na kreativan i ukusan način iskoristite ostatke mesa, ribe i povrća.

Tjestenina u salatama funkcionira i u toplom i u hladnom izdanju. Toplima se dodaju kobasice, piletina, pršut, kuhano povrće, plodovi mora; hladnima pak svježe sezonsko povrće, avokado, inćuni, sir, tuna, jaja...

Što reći o glavnim jelima, osim da granice skoro ne postoje? Zasitan i hranjiv obrok pružit će vam špageti s umakom od mesa (raguom), carbonarom, bologneseom, gljivama, umakom od rajčice, povrća ili s plodovima mora, lazanje s mesom, sirom ili povrćem, kao i punjena tjestenina, poput tortellina, raviola i cappelletta, ili njoki s kremastim umakom. Sve su popularniji i orijentalni recepti, poput noodlesa iz woka, salate s piletinom i mangom i slično.

Nezaobilazni deserti

Talijanski način pripreme tjestenine prihvaćen je u cijelome svijetu, ali svaka zemlja ima svoje specifičnosti u pripremi i kombiniranju sastojaka.

Od slatkih deserata s tjesteninom, na svjetskoj je sceni jedno od najpoznatijih portugalska aletria koja se pravi od tankih rezanaca (vermicella, Capelli d'Angeli) s jajima, limunom, šećerom i mlijekom. Specijalitet Mantove Torta di Tagliatelle začinjena je bademima i slatkim likerom; pastira je kolač od makarona sa slatkom kremom od jaja.

Rumunjska slatka tjestenina pravi se od tjestenine bez jaja, javorovog sirupa, oraha, maka i grožđica, a poznat je i bečki puding s rezancima i lješnjacima. Slatke mogu biti i lazanje, obično punjene ricottom, voćem i bademima.

Za slatka se jela najčešće koriste rezanci i fussili.

U kuhinjama svijeta

Talijanski način pripremanja tjestenine prihvaćen je u cijelome svijetu, ali svaka zemlja ima neke svoje specifičnosti u načinu pripreme i kombiniranju sastojaka.

Maroko je poznat po cous-cousu (koji se također može svrstati u tjesteninu). Česta namirnica sjeverno-afričke kuhinje, cous-cous se jede topao s umakom ili varivom, te hladan na salatu.

Prozirni kineski noodlesi poznati su pod nazivima kineski vermicelli, stakleni rezanci i bai fun. Za razliku od talijanske tjestenine, ne prave se od žitarica, već od škroba dobivenog od mungo graha. Ne kuhaju se, već ih je dovoljno potopiti u vrelu vodu.

Mješavina heljdinog i pšeničnog brašna, vode i jaja, poznatija kao japanski soba noodles, popularan je dodatak orijentalnim juhama. Priprema se i u woku, te na sve načine na koje biste inače pripremali fettuccine i linguine.

Njemačka ima svoje spaetzle koje se rade od jaja, soli, brašna, vode ili mlijeka i muškatnog oraščića, a za izradu specifičnog oblika tijesto se progura kroz posebno sito, a najčešće se poslužuje kao prilog.

Egzotične kuhinje

Kuhaj globalno, jedi lokalno!