Čarolija bundeve

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Juha za prohladne jesenske dane, dodatak rižotu ili kao krema u vašem omiljenom jesenskom kolaču. Sve to može biti samo jedna, nezaobilazna namirnica – bundeva. 

Bundeva je kraljica jeseni, bez pogovora. Kao samostalno jelo, oduševljava već generacijama, a ako je uklopite u slane ili slatke kombinacije iz njih će, garantirano, izvući ono najbolje. Želimo li jesen dočarati na kulinarskom platnu, bez bundeve nećemo uspjeti. Pečena, kuhana, slatka, slana, uvijek očarava opojnim mirisom i puninom okusa. Baš kao jesen!

Koliko bundeva na svijetu, toliko jela!

U svijetu ima preko 800 vrsta bundeve, a u Hrvatskoj najčešće koristimo tek njih 5 ili 6. To ne znači da nam manjka ideja i inspiracija, baš naprotiv. Gotovo svako domaćinstvo ima neki svoj recept ili varijaciju pripreme bundeva.

Okus bundeve savršen za sve slatke kombinacije.

Isprva smo je pomalo sramežljivo koristili samo u bučnici pa smo se zatim odvažili i počeli je koristiti u pripremi juha i umaka.

Tek odnedavno otkrivamo kako je okus bundeve savršen za sve slatke kombinacije.

Bundeva poziva na kreativno kuhanje

Osim što je ukusna, bundeva je i bogata vitaminima A, E, i C, beta karotenima i kalijem, a sadrži vrlo malo masnoća te umjerenu količinu škrobi. To je čini savršenom namirnicom za sve vrste jela i gotovo za sve prigode, od doručka, ručka i večere do ukusnog deserta.

Bundevasti Cheesecake

Prilagođen Dukan dijeti ;) Naravno, ljubitelji bundeve i kolača sa nadevom od sira, mogu ga napraviti i u običnoj verziji, tako što će umesto zaslađivača koristiti žuti šećer - opet će dobiti fini, dijetalni kolač, jer su u korici korišćene ovsene mekinje i pire od bundeve, koji su izuzetno zdravi :)

Već sam pogled na bundevu u nama budi želju za igrom. 

Bundeva Speculaas kuglice

Jednostavne, fantastično aromatične kuglice... Ako volite Speculoos keks i njih ćete voleti. ;) Pošto je naš speculaas postan, mogu da budu i deo posnih slavskih kolača...
Gulaš

Inspirirani tradicijom