8 neočekivanih upotreba iskorištene vrećice čaja

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Za bolne i krvareće desni isperite usta čajem od mente koji sadrži prstohvat soli budući da je on antiseptik koji ublažava bol površine sluznice.

Čaj je izvrstan napitak, kako topli tako i hladni i najčešće ga radimo iz filtar vrećica koje nakon uporabe bacamo u smeće. Međutim osim samog napitka, filtar vrećice čaja možemo koristiti i u pripremi drugih napitaka za konzumaciju, ali i kao sredstvo za uporabu u kućanstvu.

Poznata je uloga iskorištenih vrećica čaja u otklanjanju podočnjaka, a u kućanstvu ih možemo koristiti i na sljedeće načine: 

1. Zaštita posuđa od hrđe

Tanini, antioksidansi čaja, koji su najprisutniji u crnom čaju,  izvrsni su u borbi protiv hrđanja posuđa. Jednostavno nakon pranja premažite posuđe s iskorištenom vrećicom crnog čaja.

Iskorištene vrećice zelenog čaja mogu se koristiti sljedeći dan u pripremi .

2. Otklanjanje neugodnih mirisa

Iskorištene vrećice čaja stavite u nepoklopljenu posudu i takvu u hladnjak kako bi se otklonili neugodni mirisi.

3. Otklanjanje nečistoća i masnoća s posuđa

Par iskorištenih vrećica čaja stavite u toplu vodu i njome namačite posuđe otprilike 5-10 minuta budući da pomažu u otklanjanju tvrdokornih nečistoća i masnoća s dna posuđa.

4. Ublažavanje uboda insekata i opeklina od sunca

Tanini prisutni u čaju imaju moć regeneracije kože te ublažavanje reakcija površine kože nakon uboda različitih insekata, ali i opeklina nastalih od sunca.

5. Uklanjanje mirisa s kože

Vrlo često nakon pripreme namirnica poput luka, češnjaka i ribe, na prstima ostaju neugodni mirisi koji se vrlo lako mogu otkloniti ukoliko ih istrljamo iskorištenim vrećicama čaja.

Crni čaj s metvicom

U kuhinji, osim što pripremamo napitak koji je vrlo ukusan i topao, ali i hladan, vrećice čaja koje smo iskoristili za sam napitak možemo ponovo koristiti za druga jela i/ili napitke:

6. Marinada

Kombinacija laganog čaja dobivenog iskorištenom vrećicom čaja s vodom ili vinom koristi se za marinadu peradi ili crvenog mesa te pomaže omekšati samu stjenku.

     Indijski čaj     Metvica       

7. Začin žitaricama

Žitarice koje gotovo uvijek pripremamo kuhanjem u vodi možemo začiniti tako da u vodu ubacimo iskorištenu vrećicu čaja, i to najbolje onih koji sadrže arome uobičajenih začina u kulinarstvu.

8. Smoothie

Iskorištene vrećice čaja, posebice zelenog, mogu se koristiti u pripremi smoothieja sljedeći dan za doručak ili međuobrok. Napitak dobiven pripremom "čaja" od iskorištene vrećice čaja koristi se u pripremi smoothija umjesto mlijeka/jogurta/vode.

Kruh

Kruh naš svagdašnji