Kampiranje

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Krenuli na kampiranje autostopom uz jedva osnovnu opremu, opskrbljeni šatorima ili luksuznim kamper vozilima, dobro planiranje, kvalitetna oprema i pomna organizacija kampiranja preduvjeti su dobrog provoda.

Kampiranje nije samo ugodno provođenje godišnjeg odmora ili ljetnih praznika. Kampiranje je cijeli jedan lifestyle čiji komercijalni počeci sežu u rane 1900-te, kada Thomas Hiram Holding, pionir kampiranja, izdaje svoj Priručnik za kampiranje. Popularnost kampiranja raste uslijed porasta procesa urbanizacije, kao odgovor na izoliranost zapadnjačkog sustava života.

Šator obavezno postavite na suho i zaklonjeno mjesto podalje od korita rijeke i vodenih tokova. Ne zaboravite da komarce privlači plava boja.

Kampiranje osim rekreativne aktivnosti u kojoj sudionici stalno prebivalište zamjenjuju privremenim boravkom na otvorenom, u prirodi, pod šatorima i u kamp-kućicama, označava i nostalgiju, romantizam, povratak prirodi i potragu modernog čovjeka za samim sobom. Kamperi često uz kampiranje prakticiraju i planinarenje, posjet špiljama, biciklizam, plivanje, ribarenje i dr. sportsko-rekreativne ili zabavne aktivnosti.

Bilo bi nepravedno sve kampere smjestiti u isti koš, stoga ćemo izvršiti grubu podjelu na avanturiste koji u kamping avanturu kreću samo s malo više stvari od dobrih planinarskih cipela i one koji borave u ekstra komfornim kamper-vozilima (najnovija amfibijska čuda namijenjena su prijevozu putnika i po vodi, a nude mogućnost da se usidrite u nekoj luci ili jednostavno parkirate s ostalim smrtnicima u auto-kampu) koja nerijetko posjeduju vlastitu energiju, grijanje, klimu i namještaj.

Priprema za kampiranje

Krenimo od početka. Donijeli ste odluku ove godine kampirati u društvu djevojke/dečka/obitelji ili se solo upustiti u kamping avanturu. Prvo se morate pozabaviti osnovnim priborom koji vam na toj avanturi može zatrebati. Oprema naravno ovisi o vašim prioritetima. Recimo, ukoliko namjeravate provesti kampiranje u obiteljskom krugu, tada vam je nužna doza komfora, no ukoliko krećete u istraživačke pohode putem prekrasnih hrvatskih auto-kampova, ili se jednostavno s ruksakom na leđima i biciklom zaputite na neko egzotično putovanje, lista prioriteta nešto je drugačija. Imperativom će tada biti što laganije kretanje i što sveobuhvatnija i kvalitetnija oprema.

Opremu za kampiranje neophodnu svim grupacijama čine:

 • šator
 • vreća za spavanje
 • sjekira, samo za slučaj da je sječa drva za potpalu dopuštena
 • baterija ili fenjer
 • džepni nožić
 • otvarač za limenke
 • konopac
 • dovoljno hrane i pića.

Popis osnovne opreme trebalo bi proširiti u odnosu na prioritete kampiranja. Ukoliko je kampiranje obiteljskoga tipa, može vam zatrebati posuđe, pribor za jelo, plastični stolci i stol (piknik), manji prijenosni hladnjak i plinski štednjak (dobrodošao za pripremu toplih obroka, napitaka, na mjestima gdje nije dopušteno ili moguće paljenje vatre), sredstva osobne higijene, razna sredstva za zaštitu od kukaca, obavezni koševi za smeće ili plastične vreće, uzdignuta platforma za podizanje šatora, kao i podloga za vreću za spavanje ili zračni madrac (obranit će vas od vlage, sitnih kamenčića, grančica...).

Za avanturistički pothvat pored nabrojenih osnovnih potrepština potrebni su vam mapa, kompas, kamera, ekstra odjeća, pribor prve pomoći, upaljač ili nepromočive šibice, sredstva za signalizaciju, kao i zaštita od sunčevih zraka i nevremena. Nemojte zaboraviti na sveto pravilo koje kaže da se u divljini bez hrane može nekoliko tjedana, bez vode nekoliko dana, a bez skloništa vrlo kratko.

Savjeti

Kampiranje je cijeli jedan lifestyle čiji komercijalni počeci sežu u rane 1900-te, kada Thomas Hiram Holding, izdaje svoj “Priručnik za kampiranje”.

 • Dobar odabir destinacije i društva te dobra organizacija jamče uspješno kampiranje.
 • Poštujte propisana pravila ponašanja ukoliko boravite u organiziranom kampu:
  • nastojte na kamping mjestu ne ostaviti tragove i ne ugroziti prirodne tokove;
  • minimalizirajte mogućnosti nastanka požara;
  • budite obazrivi prema ostalim posjetiteljima kampa.
 • Cerada (impregnirano platno) može biti od pomoći u slučaju nevremena.
 • Šator obavezno postavite na suho i zaklonjeno mjesto podalje od korita rijeke i vodenih tokova.
 • Ne zaboravite da komarce privlači plava boja.
 • Poštujte "divlji život" (naravno, pravilo se odnosi na kampiranje u divljini).
 • Ukoliko putujete autostopom ili biciklom, primjenjujte pravilo manje (lakše) je više (nikako ne isključujte osnovna sredstva za kampiranje).
 • Nemojte se dodatno opterećivati nefunkcionalnom odjećom.
 • Odabir opreme izvršite oprezno i predvidite sve situacije.

Za kraj ili početak (kampiranja)

Nadamo se da smo ovim tekstom označili novo poglavlje u vašim turističkim i rekreativnim navadama. Kampiranje nije ekskluzivno ograničeno na avanturiste ili ljeto (iako široj masi najprihvatljivije), nije nekomotno, još manje je opasno, a dovoljno je širok pojam da od njega uzmete samo ono što vama odgovara i u količini koja vam odgovara. Na put svakako krenite mudro opremljeni, informirani i u dobrom društvu. Veselo kampiranje!

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži