BEZGLUTENSKA HRANA

Mala, a tako nezgodna bjelančevina

Idealno brašno za bezglutensku kuhinju

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Niti bijelo niti smeđe rižino brašno ne sadrže gluten te imaju nizak sadržaj natrija i zasićenih masnoća.

Rižino brašno ne sadrži gluten

U modernom društvu gdje je učestalost proizvodnje i potrošnje pšeničnog brašna u odnosu na brašna drugih sirovina vrlo visoka, osobama oboljelima od celijakije vrlo je teško pronaći alternativu.

Na sreću, danas se sve više upotrebljavaju i ostale sirovine za proizvodnju visokokvalitetnih brašna od kojih je celijakičarima jedno od najpogodnijih rižino brašno.

Kruh od rižina brašna

Rižino brašno ne sadrži gluten, stoga je pogodno i za osobe koje su na njega alergične. Ovaj se kruh s dodatkom kima dosta jede u istočnoj Europi, a posebno u Litvi. Tamo su nam i otkrili da najbolje prija kad je lagano prepečen.

Rižino brašno može se dobiti od bijele i od smeđe riže, a razlikuju se prema sadržaju hranjivih tvari, boji i okusu. Ne sadrže gluten te imaju nizak sadržaj natrija i zasićenih masnoća.

Glavni sastav hranjivih tvari čine složeni ugljikohidrati posebice netopljiva prehrambena vlakna koja mogu pomoći kod konstipacije te rezistentni škrob koji potiče stvaranje "dobrih" bakterija u debelom crijevu te na taj način može pomoći u reguliranju probave.

Smeđe rižino brašno u odnosu na bijelo ima veći sadržaj složenih ugljikohidrata, a budući da ljuska nije odstranjena od smeđe riže, smeđe rižino brašno bogatije je bjelančevinama, vitaminima i mineralnim tvarima, posebice kalcijem, cinkom te vitaminima B kompleksa.   

Jela s rižinim brašnom

Rižino brašno ima široku primjenu u kuhinji te se može koristiti za pripremu palačinki, kolača, pudinga, umaka i domaće tjestenine. Upija više vode od pšeničnog brašna, pa su pečeni proizvodi od rižinog brašna tzv. "pahuljastije" teksture.

Slatko-slani kolač s tikvicama

Tikvice, banane i bademi ukomponirani s biranim brašnom pravo je iznenađenje mješavine okusa u slatko slanom izdanju.

Budući da ne sadrži gluten i nije istog sastava kao pšenično brašno, ne može se smatrati njegovom zamjenom pa je prilikom pripreme hrane s rižinim brašnom potrebno slijediti recepte specificirane za rižino brašno, a ne samo zamijeniti vrstu brašna unutar recepta.

Čokolada

Zadovoljstvo na kvadrat