Jackova bundeva

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Želite li uživati u veselom Halloweenu, obilježite ga ne samo zastrašujućom bundevom na prozorskoj dasci, već i prigodnom Podravka krem juhom od bundeve sa sjemenkama suncokreta. 

Zanimljivo je da je najpoznatiji i najupečatljiviji simbol Halloweena svjetleća bundeva zastrašujućeg lica, osmišljena u spomen na kovača Jacka koji je davno živio u Irskoj. Prema narodnoj predaji, bio je toliko prepreden i lukav da je uspio nasamariti i samog vraga koji je čak nekoliko puta bezuspješno dolazio po njegovu dušu. Štoviše, posljednji put je toliko prestravio vraga, da mu je ovaj obećao da će ga zauvijek ostaviti na miru ako ukloni križ koji je izrezbario pred njegovim očima prilikom bijega na drvo jabuke.

Praznik bundeva

No, Jack je nakon što je umro, ipak izvukao kraći kraj. Bog ga se odrekao jer je za života bio varalica i pijanac, a vrag se držao svojeg obećanja, pa je bio osuđen na vječno lutanje mračnim i hladnim hodnicima između raja i pakla.

U spomen na Jacka koji je postao simbol svih izgubljenih duša Irci su na dan njegove smrti 31. listopada na prozore počeli stavljati izdubljenu repu sa svijećom, koju su, nakon što ih je glad i siromaštvo otjeralo u Ameriku, zbog praktičnih razloga zamijenili bundevom. Nakon što su bundevama počeli urezivati strašna lica, irski se prastari običaj počeo sviđati i drugima, pa se proširio diljem svijeta.

I naša tradicija poznaje strašne bundeve

Želite li i sami uživati u veselom Halloweenu, obilježite ga ne samo zastrašujućom bundevom na prozorskoj dasci, već i prigodnim slatkim
i slanim jelima, primjerice Podravkinom krem juhom od fine zrele bundeve sa hrskavim sjemenkama suncokreta i biranim začinima.

Ako pak velike kršćanske  blagdane, blagdan Svih svetih (1.XI.) i Dušni dan (2.XI,) želite dočekati u miru, zastrašujućim bundevama se razveselite u vrijeme adventa.

Izdubite ih i njima osvijetlite svoje prozore 13. prosinca na dan kada su u nekim našim krajevima u čast zaštitnice očiju, sv. Lucije, djevojke nosile selom svjetleće bundeve. Naravno, i tada se obavezno počastite Podravkinom krem juhom sa sjemenkama suncokreta.

Gulaš

Inspirirani tradicijom