Najbolje za bebe

Da majeni narastu vejiki

Jednostavni umaci za bebe

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Analizirajući dnevni obrok djeteta roditelji mogu naći namirnice koje tijekom dana dijete nije konzumiralo te od istih pripraviti umak za jelo i na taj način će postići dostatan unos potrebnih nutritivnih komponenata koje jamče nesmetan rast.

Kašica s mrkvom, rižom i piletinom

Umak jela čini ukusnijim, ljepšim i bogatijim. Umaci nisu predviđeni kao samostalna jela već kao dodatak osnovnom jelu od mesa (divljač, riba), tjestenine, riže i povrća. Umijeće priprema umaka tajne su pojedinih kuhinja koje se generacijama prenose uz dobro čuvane i dorađene recepture.

Umak je vrlo prikladan način korištenja pojedinih namirnica dok dijete na dobije zubiće.

Vrhunske kuhinje ističu se hrabrim i posebnim umacima pri čijoj pripremi je potreban oprez i veliko gastronomsko znanje.

Najčešća podjela umaka je na:

 • tople umake
 • hladne umake

Umak dopunjuje i obogaćuje jelo ali nikako svojom aromom i okusom ne smije dominirati niti biti snažniji od osnovnog jela.

Umaci za bebe

Umaci za bebe su dodatak osnovnoj namirnici, čine jelo kompletnim i pomažu roditeljima pri usvajanju novih namirnica, jela, boja i oblika.

Svakako je važno:

 • postići neutralan okus
 • ne dodavati sol, papar i masnoće
 • isključen je alkohol i u malim količinama
 • izbjegavati začinsko bilje kod male djece (origano, ružmarin, lovor...)
 • za umak koristiti namirnice koje je dijete već kušalo
 • poslužiti isključivo svježe pripremljen umak

Umaci za bebe dobar su dodatak jelima od riže, tjestenine, kuhanim žitaricama, ribi, kukuruznoj krupici i grizu. Zaposlenim obiteljima olakšavaju pripremu jela (tzv. fazna priprema) uz uštedu vremena te potiču raznovrsnost obroka.

Uslijed nedostatka apetita bebe, djeca i rekonvalescenti odbijaju obroke ukoliko imaju promjene na sluznici usta i ždrijela. I tada, umaci olakšavaju hranjenje osoba i djece koji imaju problema s gutanjem.

Umak na kraju dana

Analizirajući dnevni obrok djeteta roditelji mogu naći namirnice koje tijekom dana dijete nije konzumiralo te od istih pripraviti umak za određeno jelo i na taj način će postići dostatan unos potrebnih nutritivnih komponenata koje jamče nesmetan rast i razvoj.
Ako dijete ne voli određenu namirnicu, izmiksajte je u umak i prilagodite joj okus određenim začinima i dodacima pa će je lakše prihvatiti.

Primjer: ukoliko dijete tijekom dana nije konzumiralo dovoljno povrća za večeru mu možemo ponuditi kuhanu rižu s umakom od mrkve; kuhani krumpir s umakom od sira i špinata; ribu s umakom od blitve.

Ukoliko dijete nema sklonost pojedinoj namirnici, u umaku ćemo je pripremiti tako da joj prilagodimo okus čime ćemo potaknuti dijete na konzumiranje jela u kojem ne prepoznaje manje dragu namirnicu.

Primjer: Palačinka s umakom od kruške je izvrstan obrok, nenametljiv način da beba prihvati krušku (uz dodatak meda i jabuke).

Ne zaboravite...

 • Ukoliko pripremate slatke ili slane umake za manje bebe poželjno je da kao bazu koristite jogurte, pudinge, mlijeko, svježi kravlji sir, temeljce od povrća, mesa ili ribe i slične namirnice na čiji okus su se djeca već navikla
 • Nikada nemojte uvoditi više novih namirnica odjednom kako bi se u slučaju alergije na hranu lakše detektirala namirnica koja je uzrok promjene.
 • Djeci s povećanom tjelesnom masom ne treba davati umake na bazi slatkog vrhnja, majoneze, maslaca i ostala slatka jela visoke kalorijske vrijednosti.
 • Umaci za bebe olakšavaju pripremu namirnica koje imaju tvrde dijelove, a koje roditelji zabrinuti zbog tvrdoće, neopravdano isključuju iz prehrane. Umak je vrlo povoljan način korištenja pojedinih namirnica dok dijete na dobije zubiće.

Za roditelje: kušajte umak prije svoje bebe i prilagodite okus osjetljivim dječjim čulima. U slast!

Mesoljupci

Nema tice do prasice!