Uskrs

Prvo skuhaj, onda reci hop!

Za Uskrs od srca

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Dok uz pomoć cool ideja i recepata, te Podravka hrena, krastavaca i graška smišljate bogati uskrsni jelovnik, okušajte sreću i zaigrajte cool nagradni natječaj Lov na pisanice!

 

Uskršnja šunka na zabavan način

Iako su se neki od doista brojnih i maštovitih običaja izgubili u protoku vremena, neki su se, ponajviše zahvaljujući našim bakama, prenašali s koljena na koljeno i zadržali sve do današnjih dana. Među onima koji su sačuvani su i oni vezani uz hranu pa primjerice i mi, baš kao i naši preci, bojimo i ukrašavamo kuhana jaja, mijesimo i pečemo prigodno oblikovane i ukrašene kruhove i peciva.

Svečani uskrsni stol posebno je raskošan i slastan!

Naravno, jedan od nama najdražih i najljepših običaja je svečano obiteljsko okupljanje oko bogate blagdanske trpeze na kojoj i danas, baš kao i nekad mora biti mjesta i za tradicijske zalogaje koje s posebnim veseljem spremamo po receptima iz požutjelih teka naši baka i mama. Tako, nema blagdanskog stola bez starinske orehnjače, pince ili kuglofa, ali i kremastih kolača i torti, te različitih krepkih jela od kuhane šunke, predjela i juhe do pečenja s umacima, prilozima i salatama. 

Hren, krastavci i grašak, slastan trio za gurmansko uživanje!

U pripremi jela za svečano obiteljsko blagovanje, važnu ulogu imaju i tri Podravkina proizvoda, hren, kiseli krastavci i grašak, koja pripremu čine bržom i jednostavnijom, a jela još ukusnijima. Nezamjenjivi Podravka hren osim uz šunku i junetinu iz juhe, kušajte i u drugim, još zanimljivijim ulogama te ga iskoristite za male, fine zalogaje kao stvorene za uskršnji doručak, te predjelo na svečanom meniju. Primjerice, Podravka hrenom s ostalim biranim sastojcima, nadjenite nezaobilazna kuhana jaja na klasičan ili maštovit način  kojem će se posebno radovati djeca ili ga umiješajte u umak koji će gurmanske kanape s dimljenim lososom učiniti još finijima.

Kanapei s dimljenim lososom

Osim bez Podravka hrena, slasnog Uskrsa nema ni bez Podravka kiselih krastavaca i francuske salate, koju ovaj put pripremite po novom receptu i servirajte na drugačiji način, u čašama ili u sendviču.

Francuska salata u sendviču

No, ako ste u potrazi za novom salatnom zvijezdom, Podravka krastavci su nezamjenjivi i u receptu za bakalar sa salatom od kuhanih jaja koja će baš kao i punjena jaja i francuska salata uspjeti i apsolutnim početnicima kulinarstva i ugošćivanja.

Bakalar sa salatom od kuhanih jaja

A kako za blagdan koji slavi ponovno buđenje prirode, na stolu mora biti i zelenih delicija, pouzdajte se i u Podravka grašak, koji idealan za pripremu kako dekorativnog, tako i ukusnog pirea koji će prigodnu uskršnju roladu od janjetine učiniti još poželjnijom. K  tome, Podravka grašak savršeno funkcionira i s kozicama 

Kozice s kremom od graška

i s pudingom od palente, koji će kao prilog oduševiti gurmane, a kao glavno jelo, vegetarijance. 

Puding od palente i rajčica s raguom od šparoga i graška

Veseli i zamiljiv cookin lov na pisanice!

Naravno, osim uživanja u osmišljavanju jelovnika i kuhanju za svoje najdraže, Uskrsu se veselimo i zbog šarenih pisanica, koje vole sve generacije, od najmanjih i najslađih beba do naših dragih baka i djedova. No, osim bojenjem i ukrašavanjem kuhanih jaja, ovaj Uskrs učinite nezaboravnim i još jednim lijepim starinskim običajem, potragom za skrivenim pisanicama. Štoviše, u veseloj potrazi možete uživati ne samo u svojem domu ili dvorištu, već i virtualno, na našoj cooliki koja je u ovo blagdansko razdoblje pretvorena u zelenu cvjetnu livadu na kojoj se na svim mogućim i nemogućim kutcima i zakutcima skrivaju vesele raznobojne pisanice koje jedva čekaju da ih otkrijete i strpate u svoju uskršnju košaricu. Cool zar ne? Stoga, ne oklijevajte ni trena, već se uz pretraživanje ideja, savjeta i recepata za svoj blagdanski stol, okušajte i u danonoćnom veselom i zanimljivom lovu na pisanice. Naravno, svoj pronalazak odmah potvrdite klikom i osvojite bodove koji vas mogu dovesti kako do tjednih, tako i do glavne nagrade.

Podravka hrenPodravka grašak   Podravka kiseli krastavci  

Ajvar

Razmazi svoje nepce