Sezonsko u lipnju

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Raznobojno bobičasto voće nagoviješta da je ljeto napokon pred vratima!

Lipanj

Lipanj je mjesec u kojem kalendarski zaista započinje ljeto (doduše, na samom kraju mjeseca) i sjajna je uvertira u ljetne namirnice, plodove te jela. Velika većina namirnica koje su počele dozrijevati u svibnju nastavlja dozrijevati i u lipnju, uz dodatak „novog“ voća i povrća. Raznolikošću boja, okusa i tekstura najočekivanije godišnje doba nudi nam pregršt izbora za iduće mjesece. Sa sve dužim danima i kraćim noćima kuhanje sezonskim ljetnim namirnicama pravo je zadovoljstvo i užitak.

Što jesti u lipnju?

Hrana kod koje je žetva započela ili je na vrhuncu zrelosti:

Hrana na zalasku sezone:

  • Povrće: mladi luk, rotkvica

  • Meso: janjetina

Što saditi u lipnju?

Lipanj je idealan mjesec da se procijeni što je u vrtu od posađenih biljaka niknulo te se eventualno obavi presađivanje sadnica, ako je to potrebno. U lipnju se također mogu sijati salate poput zelene i radiča, ali i repa i rotkva, te počinju pripreme za sadnju kupusnjača.

Međunarodni dani hrane u lipnju:

1. lipnja  – Svjetski dan mlijeka
3. lipnja  – Nacionalni dan ribe s krumpirićima (Ujedinjeno Kraljevstvo)
18. lipnja  – Međunarodni dan sušija

Tjestenina

Svestrana Talijanka