Vege na tanjuru

Gurmani biljojedi

U 2018. povrće je novo meso

- Zanimljivost by coolinarika.com -

U 2018. povrće postaje zvijezda prehrane i to ne samo vegetarijanaca. Dobiva vodeću ulogu na tanjuru, te od priloga postaje glavno jelo koje može oduševiti i najprobirljivija nepca.

Povrće je novo meso

Povrće je postalo glavno na tanjurima

Naime, jedan od najvažnijih trendova u ovoj godini ne samo da slavi povrće, već ga proglašava i novim mesom. Bez sumnje, u 2018. godini povrće postaje zvijezda tanjura svugdje gdje se dobro jede, i u prestižnim restoranima, i u zalogajnicama i u domovima svih onih koji su u stalnoj potrazi za nečim novim i finim.

Povrće je konačno postalo glavno jelo i zagospodarilo tanjurima diljem svijeta.Iako je sasvim razumljivo da će se ovom trendu ponajprije veseliti vegetarijanci, zbog maštovite raznolikosti jela s povrćem u glavnoj ulozi, šanse da mu se priklone čak i oni koji smatraju da savršenog obroka nema bez dobrog komada ribe ili mesa, nikad nisu bile veće. Naravno, ovaj se obrat nije dogodio preko noći.

Povrće se već dulje, polako ali sigurno spremalo za preuzimanje krune ribi i mesu, da bi konačno u ovoj godini zagospodarilo tanjurima, te od priloga postalo glavno jelo, odgovorno za kulinarske užitke svih gurmana a ne kao dosad, samo vegetarijanaca. 

Pirjani ''spaghetti'' od tikvica - Narcisa

Povrće nam daje mnogo više od dnevne doze vitamina

Na sreću, svima je konačno postalo jasno da povrće nije samo najprirodniji i najbolji izvor hranjivih tvari neophodnih za normalno funkcioniranje našeg organizma, već i mnogo, mnogo više od toga. Ono je zahvaljujući raznolikosti svojih okusa i pogodnosti za pripremanje na tisuću i jedan način postalo i izvor velikih gurmanskih užitaka za naše nepce.

Kašoto iz pećnice - nuua
   
U tu se svrhu povrće koristi u svoj svojoj ljepoti, pa maštoviti kuhari više gotovo ništa i ne bacaju, već na najbolji i nepcu najprimjereniji način koriste sve ono što je jestivo, cvjetove, plodove, listove, stabljike, korijenje, sjemenke i klice.

Stoga su jela sve samo ne dosadna čak i onda kad povrće oponaša svoje dojučerašnje konkurente meso, žitarice ili proizvode od žitarica, i pruža nam uživanje u vege burgerima, riži od cvjetače ili tjestenini od zucchini tikvica, zoodlesima.

Podravka Kraljevski mix  Podravka Špinat

Inspiracija za jela od povrća su kuhinje Bliskog istoka

Kako je spoznaja da povrće može pružiti mnogo više od dnevne doze hranjivih tvari poznato odavna, u skladu s novim trendom, inspiracija za jela s povrćem u glavnoj ulozi traži se i u brojnim, posebno egzotičnim nacionalnim kuhinjama, poput Tajlanda i Vijetnama. Posebna priča su i kuhinje Bliskog istoka u kojima ima napretek savršenih bezmesnih jela, poput Sirije, Jordana, Libanona i Izraela, čija mala jela mezze osvajaju nepca gurmana diljem svijeta.

Burek paketici sa krumpirom - Elune

Stoga ni ne čudi što su brojna bezmesna jela baš ovih kuhinja koje se tradicionalno temelji i na različitim vrstama povrća postala omiljena gurmanima diljem svijeta bez obzira spremaju li se po tradicionalnim receptima ili pak su samo inspiracija za brojne i različite, ali uvijek maštovite i ukusne inačice.

Podravka Žute mahune  Podravka Mladi grašak

Bezglutenska hrana

Mala, a tako nezgodna bjelančevina