Začini inspiracije

Monozačini

Curry

- Zanimljivost by coolinarika.com -

U tradicionalnoj kineskoj medicini curry prah se koristi za liječenje prvenstveno problema probavnog sustava, a potom i rada jetre.

Curry

O začinu

Curry prah je zapravo mješavina začina koja originalno potječe iz Indije. Glavni sastojci su korijander, kurkuma, kumin, đumbir, papar i čili. Iako je u pravilu indijski začin, nastao je i dobio naziv od strane Britanaca za vrijeme britanske kolonizacije. Gotovo niti jedan curry prah nije jednak budući da ovisi o broju začina koji se koristi za njegovu pripremu (od 5 do čak 30), ali i o načinu pripreme, njihovoj količini, starosti, aromi i vrsti.Glavni sastojci curry praha su korijander, kurkuma, kim, đumbir, papar i chili.

Temeljna podjela curryja je na crveni, zeleni i žuti curry.
Dok je za crveni karakterističan dodatak crvene čili papričice, a za zeleni dodatak zelen, ipak je najpoznatiji i najuvriježeniji onaj žuti koji sadrži kurkumu te ga je poželjno čuvati u tamnim bočicama baš kako ne bi izblijedila žuta boja.

Uporaba u kulinarstvu

Curry prah osim što se koristi kao začin u jelima također se koristi i za opis jela koji sadrže curry (npr. curry piletina, curry umak itd.). Okus i aroma kreću se od vrlo blagog do izuzetno ljutog. Vrlo često se upotrebljava za imenovanje bilo kojeg umaka koji je pripreman na južnoazijski način. Sam prah koristi se za oplemenjivanje raznog spektra jela – od jela s mesom i povrćem do tjestenina i rižota. Također se koristi u raznim salatama, umacima i dipovima te svakome daje prepoznatljiv „indijski“ štih.

Mamin Asia Curry - vanili

Ipak je najpoznatiji i najbolji spoj curryja onaj s kokosovim mlijekom što su temeljne namirnice za pripremu tradicionalnog curry umaka koji se poslužuje uz žitarice poput riže ili kvinoje, a može mu se dodati i kuhani slanutak. Kod pripreme jela s curryjem potrebno ga je zaista pažljivo dozirati, ne samo zbog intenziteta boje već ono puno važnije, intenziteta okusa i arome, naravno u ovisnosti o vrsti curryja koji se koristi.

DUKAN WRAPS s piletinom ili puretinom, na Coronation nacin,  pogodno za 1. fazu

Vrste jela

Bogata juha s curryjem

Juha s curryjem priprema se na sličan način kao i sam curry umak, a to je da se prilikom kuhanja povrća curry prah dodaje nakon vrenja te jelo nastavlja kuhati još kratko vrijeme na laganoj vatri. 

Jogurt curry dip s poprženim kolutima luka

Kod pripreme hladnih jela s curryjem (npr. umak), bez termičke obrade, curry prah se izmiješa s temeljnom namirnicom za umak, u ovom slučaju jogurtom, istovremeno sa svim ostalim začinima i dobro promiješa kako bi se asimilirali.

Curry piletina na pakistanski način

Prilikom pripreme mesnih jela gdje curryVegeta Curry služi kao začin za umak, dodaje se na samom početku pripreme, kada se kreće s pirjanjem luka i/ili češnjaka te dodaju svi ostali začini kako bi se napravio temeljni umak u kojemu će se peći piletina ili neka druga vrsta mesa.

Curry sa žitaricama

Za kombinaciju sa žitaricama tradicionalno se pripremi curry umak s kokosovim mlijekom te se zasebno skuha odabrana žitarica i prelije s umakom za posluživanje.

Za više inspiracije pogledajte www.zacini-inspiracije.hr

Začini inspiracije

Monozačini