Uskrs

Prvo skuhaj, onda reci hop!

Uskršnja radost svih gurmana

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Na tragu stoljetne uskršnje tradicije Podravkine savršene dimljene rolane šunke i lopatice kušajte na načine koji će oduševiti goste za vašim svečanim blagdanskim stolom.

Već stoljećima, dan prije, na Veliku subotu šunka je neizostavno zajedno s ostalom hranom bila u košari s hranom koja se nosila na posvećenje u crkvu, a u nedjelju, na sam Uskrs nije je nedostajalo ni na stolu postavljenom za svečano obiteljsko blagovanje.

Podravka šunke i lopatice idealne su za pripremu tradicionalnih uskršnjih delicija.

Naravno, nekad su se naše prabake i bake, čuvarice naših običaja, za uskršnju šunku itekako morale pomučiti. Najprije je trebalo uzgojiti svinje, organizirati kolinje, pripremiti meso i osušiti šunku, a potom je zajedno s ostalim tradicijskim delicijama našega podneblja, sve do Uskrsa, očuvati na tavanu kako od suviše toplog vremena, tako i od gladnih ljubitelja sušenog mesa.

Najbolje dimljene šunke dolaze iz Podravke

No, već podosta vremena je sve mnogo, mnogo jednostavnije, pa se danas raznolike šunke prodaju u obližnjim mesnicama i trgovinama.
Najbolje od njih dolaze nam iz Podravke koja je uz poštivanje tradicije svoj mesni asortiman obogatila novim visokokvalitetnim polutrajnim proizvodima, cijelim dimljenim rolanim šunkama i rolanim lopaticama. Podravkine šunke i lopatice proizvode se isključivo od vrhunskog mesa, bez pojačivača okusa i umjetnih bojila, te su bogate okusima, sočne i aromatične, baš kao da su netom skinute s bakina tavana.

Mala, fina šunkovita jela za uskršnji doručak ili brunch

Kako se mogu konzumirati i bez kuhanja ili pečenja, dobrodošle su i u uskršnjoj košarici i na blagdanskom stolu za svečani doručak ili malo kasniji brunch, kao neizostavni dio hladnih narezaka ili pak kao dobrodošli sastojak maštovitih malih jela kojih na Uskrs ne smije nedostajati.

Primjerice, na radost svih gurmana svoj uskršnji meni obogatite zanimljivim malim, ali finim jelima, mesnom salatom od Podravka šunke, leće i šampinjona prhkom pitom s Podravka kuhanom šunkom i prigodnim zelenim jestivim vjesnicama proljeća, šparogama, te Podravka šunkom skrivenom u zamotuljcima od kupovnog lisnatog tijesta u kojima se, kako to dolikuje proljeću, zeleni i raštika.    

Zvijezda uskršnjeg stola, Podravka šunka u kruhu!   

Iako su savršene i bez kuhanja ili pečenja, Podravka šunke i lopatice idealne su i za pripremu tradicionalnih uskršnjih delicija poput šunke pečene u kruhu. Iako se zbog svoje neodoljive vanjštine i okusa doima vrlo kompliciranom za pripremu zahvaljujući savršenim Podravka proizvodima i cool receptu za rolanu šunku pečenu u kruhu ili rolanu lopaticu u kruhu, ova se tradicionalna delicija može naći i na stolu onih koji nikad nisu zamijesili domaći kruh. Samo malo veći majstori mogu se uhvatiti u koštac i s videoreceptom s wow efektom za Podravka šunku koja se nadjevena hrenom i kuhanim jajima, te umotana u tijesto sa sirom peče u društvu s medenim rotkvicama

Za fini i mirisni Uskrs, glazirana pečena Podravka šunka!

Osim za pečenje u kruhu, Podravka rolane šunke i lopatice neodoljivo su mirisne i ukusne i pečene, posebno ako su prethodno glazirane, odnosno oplemenjene premazima koji ih čine još savršenijima, sočnijima, hrskavijima i mirisnijima.

Za posebno mirisan i ukusan Uskrs, Podravka šunku ililopaticu u skladu s cool receptom prije pečenja premažite mješavinom meda i muštarde ili još maštovitijom glazurom od crvene naranče, senfa i šećera. A, kako je samo nebo granica za recepture za mirisne, hrskave i sočne glazirane pečene šunke inspirirajte se ili jednostavno izaberite jedan od tri maštovita premaza s neodoljivim blagdanskim sastojcima, medom, narančom, senfom, bobičastim voćem…

Puding

Zadrhtite od uzbuđenja