Klinčić

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Zbog intenzivnog okusa i arome klinčić je potrebno pažljivo dozirati kako ne bi prevladao i preuzeo glavni okus jelima.

Klinčić

O začinu

Klinčić (Syzygium aromaticum) jedan je od najstarijih i najsnažnijih poznatih začina podrijetlom iz Indonezije i Indije, a danas se koristi u cijelome svijetu i u pripremi jela, ali i kao konzervans hrani.

Cijeli sušeni plod klinčića najčešće se koristi u čajevima i zimskim napitcima.

Izuzetno je jake arome i okusa pa stoga čak i izuzetno mala količina klinčića može jelu dati prepoznatljivost. Kombinacija ljutog, snažnog i slatkog okusa s gorkom aromom omogućuje upotrebu klinčića u brojnim jelima na različite načine.

Uporaba u kulinarstvu

Klinčić može biti prisutan i kao cjeloviti sušeni plod, ali i kao mljeveni, sušeni začin. Glavna uporaba im je za poboljšanje okusa mesa, temeljaca, juha, salata i deserata, a jedan su od temeljnih sastojaka mesnih i povrtnih industrijskih umaka.

Pašteta Dora

Osim u jelima, klinčić je jedan od glavnih sastojaka pojedinih čajeva (danas u svijetu izuzetno popularan Chai čaj) te u zimskim mjesecima u kuhanim vinima. U jelima se vrlo često koristi u kombinacijama s drugim srodnim začinima poput cimeta, muškatnog oraščića, kora citrusa i/ili vanilije.

Vrste jela

Kuhano vino s klementinama

Kuhano vino s klementinama

Cijeli sušeni plod klinčića najčešće se koristi u čajevima i zimskim napitcima na način da se dodaje na kraju u napitak za intenzitet okusa.

Pašticada od tune

Za pripremu mesnih i ribljih jela odnosno umaka, klinčić se dodaje s ostalim povrćem i začinima kako bi se tijekom pirjanja stopio sa ostalim aromama.

Košarice s jabukamaVegeta Klinčić cijeli

Ukoliko se upotrebljava u pripremi pita i deserata, koristi se i dodaje zajedno s ostalim začinima u kremu kako bi se stigle ispoliti sve arome i okusi.

Pašteta Dora

Za pripremu pašteta i umaka, klinčić također dodajete zajedno s ostalim začinima, ali pred kraj same pripreme za završni sjaj gotovom jelu.

Za više inspiracije pogledajte www.zacini-inspiracije.hr

Igrajte se
s nama!

( i osvojite nagrade )

Začini inspiracije

Monozačini