Mediteranska prehrana

Kuhinja kakva je nekad bila

Zašto je naša srdela zakon

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Pitate li bilo kojeg našeg gastroznalca ili kuhara, reći će vam da je naša riba zakon! Naše čisto i bogato Jadransko more odlikuje se idealnim omjerom saliniteta i temperature, što izrazito pogoduje ribljem svijetu. Salinitet ribi daje punoću okusa a idealna temperatura odličan omjer masnoća i nutritivnih vrijednosti. Dakle, imamo sve preduvjete za kvalitetnu i zdravu ribu, vrhunskog okusa.

Super hrana s perajama

Jedna od naših najkvalitetnijih riba jest upravo skromna srdela. Kažemo skromna jer je to zapravo sitna plava riba, prilično jeftina i „na prvu” možda u nekih ne privlači mnogo pažnje, no ona je zapravo neokrunjena kraljica morskih voda, nerijetko spominjana kao jedna od najzdravijih namirnica u svijetu. Jadranska srdela bogata je omega-3 masnim kiselinama, pa tako redovitom konzumacijom ove ribe smanjujemo rizik od bolesti krvožilnog sustava za 50%. Obiluje kalcijem važnim za razvoj kostiju te vitaminima D i B12.

Srdela se hrani samo planktonom pa je stoga školski primjer super hrane!

Također je bogat izvor bjelančevina, koje su  lakše za probavu no bjelančevine iz mesa te imaju bolju iskoristivost u našem organizmu.

Budući da se hrani samo planktonom, na sebe „ne navlači” teške metale, što ju čini zdravijim izborom za konzumaciju od nekih drugih vrsta riba. Pa naša srdela je školski primjer super hrane!

Super srdela za super sardinicu

Srdela ima mnogo naziva - bijelac, sardila,  pištač, pljuskavica, bruma – samo su neki od njih. No jeste li znali koja se razlika krije između naziva srdela i sardina? Kada srdelu konzerviramo u ulju – ona tada dobiva naziv sardina.

Iako srdelu možemo konzumirati i sirovu, ta riba se prilično brzo kvari pa ju je pametnije preimenovati u sardinu odnosno konzervirati. Tim postupkom ona ne gubi mnogo na nutritivnoj vrijednosti, a mnogi će se složiti, dobiva na okusu.

Mogućnosti konzumacije sardine ima zaista mnogo; salatama daje poseban okus, te vješto „glumi” slane inćune u cezar umaku. Rado od nje spravljamo paštete i namaze, no nekada je najjednostavnije ujedno i najbolje.

Smazati cijelu konzervu sardine uz običnu šnitu bijelog kruha koju pri svakom zalogaju dobro umočimo u sardinino ulje- mljac! Ma ima li išta slasnije?

ZA SEBE BIRAM NAJBOLJE

Okusi nadahnuti prirodom