Natur

Po receptu majke prirode

Češnjak

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Sušeni češnjak odlična je zamjena onima kojima je miris svježeg preintenzivan. 

Češnjak

O začinu

Iako se češnjak (Allium sativum) svrstava u skupinu biljaka te se najčešće u brojnim jelima koristi u svježem stanju, odličan je odabir i u sušenom obliku začina.

Sušeni češnjak koncentriraniji je od onog svježeg, ali bez hlapljivih spojeva koji su se izgubili u procesu sušenja.
Sušeni češnjak odlična je zamjena u jelima blažeg okusa.
Sušeni češnjak ima mnoge izvedenice, međutim najkorišteniji i najpoznatiji oblici su češnjak u granulama i češnjak u prahu.

Uporaba u kulinarstvu

Češnjak u prahu brašnaste je strukture te brže otpušta okus u odnosu na onaj u granulama pa je stoga idelan za jela koja ne zahtijevaju termičku obradu ili zahtijevaju minimalnu termičku obradu.

Sočna janjeća rebarca

Češnjak u granulama se s druge strane češće upotrebljava u kulinarstvu, a idealan je u jelima koja zahtijevaju dulju termičku obradu budući da se potpuno oslobodi nakon 20-ak minuta kuhanja.

Vrste jela

Češnjak u prahu: Kod pripreme kruha i mješavina tijesta poput pizze, češnjak u prahu dodaje se istovremeno s ostalim začinima i/ili suhim sastojcima u zamjes (sol, papar, brašno).

Flatbread pizza sa špinatom - Mucika

Kod pripreme dipova i/ili umaka, dodaje se polagano, u količini po želji, na kraju pripreme za regulaciju okusa s obzirom na intenzivnost.

Češnjak u granulama

Prilikom pripreme mesa i/ili ribe češnjak u granulamaVegeta Češnjak granule treba dobro utrljati prije termičke obrade ili staviti u marinadu, bilo da se radi o pečenju, prženju ili grillanju.

Kod pripreme juha i variva, dodaje se zajedno s ostalim začinima poput soli i papra kako bi se osiguralo dovoljno vremena za njegovo otpuštanje prilikom kuhanja.

Za više inspiracije pogledajte
www.začini-inspiracije.hr

Sportski život

U zdravoj hrani, zdrav duh