Rajčica

Za rajske užitke

Sezonsko u rujnu

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Rujan i dalje obiluje tradicionalno ljetnim okusima koji se u ranu jesen počinju nadopunjavati "zimskom" hranom poput korabe, poriluka ili cikle.

Sezonsko u rujnu1

Rujan

Krajem kolovoza i početkom rujna dani su sve kraći, zrak postaje hladniji pa bi se moglo očekivati da će se smanjiti količina dostupnog sezonskog voća i povrća. No, to nikako nije točno. Iako većina voća i povrća dozrijeva u kolovozu, njihova se žetva nerijetko produljuje duboko u rujan.

Rujan označava promjene u prirodi i tijekom rujna dolazi do žetve mnogih namirnica – od jabuke do bundeve, a i morski su plodovi također na vrhuncu.

Što jesti u rujnu?

Hrana čija je žetva započela te je na vrhuncu zrelosti:

Hrana na zalasku sezone:

  • Voće: marelica, kupina, smokva, ogrozd, nektarina, breskva, crveni ribiz, jagoda, rajčica
  • Orašasti plodovi: kesten, datulja
  • Povrće: mrkva, tikvica, kukuruz, potočarka
  • Morski plodovi: iverak, losos, tuna

Što saditi u rujnu?

  • Dozrijevaju u rano proljeće: luk, češnjak, borovnica
  • Dozrijevaju u ljeto ili početkom jeseni: zelena salata, špinat

Međunarodni dani hrane u rujnu:

  • 24. rujna – Nacionalni dan roštilja (Afrika)
  • 25. rujna – Nacionalni dan kruha s maslacem (Njemačka)
  • 29. rujna – Međunarodni dan kave (globalno)
Začini inspiracije

Monozačini