Rajčica

Za rajske užitke

Hladne juhe za vruće dane

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Svojim omiljenim ljetnim "hladilicama" za preživljavanje na plus 30 u hladu, sladoledu i koktelima, dodajte i gazpacho juhe, hladne, ukusne i osvježavajuće juhe od povrća i voća.

Hladne juhe za vruće dane

Da, juha, no bez panike! Iako nitko ni ljeti nema ništa protiv svima omiljenih juhica, ovaj put isključivo mislimo na one hladne koje će podjednako goditi i našem nepcu i našem vrućinom izmučenom organizmu.

Gazpacho, preteča i sinonim za hladne juhe

Ljeti su hladne juhe već vjekovima posebno omiljene na tanjurima diljem Mediterana, u Italiji, Grčkoj i primjerice Španjolskoj, čiji je specijalitet gazpacho, hladna, nekuhana juha od povrća koja je postala poznata i prihvaćena u cijelom svijetu.

Gazpacho je hladna španjolska juha, a bila je juha siromaha i prvotno se pripremala samo od starog kruha, češnjaka i maslinova ulja.

Štoviše, gazpacho, posebno onaj iz španjolske pokrajine Andaluzije koji svoje korijene ima u juhi od starog kruha i češnjaka koju su pripremali Maori, nije samo preteča već je njegov naziv postao i sinonim za sve ostale hladne juhe.

A one nam, na sreću naših nepca, dolaze u brojnim ukusnim i osvježavajućim varijacijama, nekuhanim ili kuhanim pa potom ohlađenim, od različitog voća, ali i povrća i s različitim dodacima koji ih čine tako posebnim i omiljenim, i to ne samo za ljetnih vrućina.

Detox juha od brokule i avokada by Martha Stewart - Mucika

Izvorno, gazpacho, najpoznatija hladna španjolska juha, bila je juha siromaha i prvotno se pripremala samo od starog kruha, češnjaka i maslinova ulja, a nakon otkrića Amerike, i pasiranih rajčica.

Gazpacho se priprema i od voća

S vremenom se rajčicama i drugim osnovnim sastojcima počelo dodavati i drugo povrće, luk, krastavci i paprika, koje je izvorni gazpacho učinilo još ukusnijim i, naravno, omiljenijim.

Stoga je gazpacho od klasičnih sastojaka, krastavaca, paprike i starog kruha te, ovisno o ukusu, s više ili manje rajčica, savršeno ljetno jelo koje zaslužuje da njime i sami obogatimo svoj ljetni jelovnik.

 Gazpacho s lubenicom - odslatkoga

Uz klasike, koji su više ili manje na tragu izvornog španjolskoj gazpacha, postoje i druge različite, ali uvijek jako ukusne i osvježavajuće verzije, pa vrijedi kušati i zeleni gazpacho koji svoju boju i okus duguje avokadu ili pak još zelenijoj ekipi, avokadu, brokuli i špinatu koji, uz osvježavajući, ima i snažan detoksicirajući učinak.

Češnjak granule     Passata  Krem juha od rajčice

Naravno, gazpacho se ne priprema samo od povrća već i od voća, najčešće od lubenica i jagoda koje se tako dobro slažu s povrtnim sastojcima. Naši su povrtno-voćni aduti crveni, jako osvježavajući, ali i jako zdravi gazpacho s lubenicom, jagodama te s lubenicom, jagodama i feta sirom koji svi redom imaju šanse ponijeti titulu naše omiljene ljetne hladne juhe.

 

Čokolada

Zadovoljstvo na kvadrat