Paprika

Majstorica prerušavanja

Koje još povrće dijeli istu sudbinu kao i punjena paprika

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Od jednostavnih salata, prženja ili roštilja, od proljeća do jeseni sigurno ćemo se upustiti i barem u jedno "punjenje".

Povrće punjeno laganim nadjevom

Nakon zimovanja na luku, mrkvama i krumpiru, s lijepim vremenom se svi veselimo prvim tikvicama, patlidžananima, rajčicama, paprikama. Njihov miris dio je ljetnog stanja duha.

Od sada pa do rujna ili listopada s njima ćemo isprobati sve. Od jednostavnih salata, prženja ili roštilja, sigurno ćemo se upustiti i barem u jedno "punjenje".

Zanimljivo i neobično je punjenje cvjetova tikvica po rimskom receptu s mozzarellom i inćunimaGotovo svo proljetno povrće može poslužiti za punjenje tako da ga prepolovimo ili mu izdubimo sredinu.

Ali najvažnija karakteristika punjenog povrća je da nadjev možemo pripremiti od doslovce bilo čega, mesa i ribe, sira, jaja, starog kruha ili drugog povrća.

Ako se možemo malo pohvaliti, rijetko koji narod zna puniti paprike mesom poput nas, a ako ostane nadjeva ista sudbina zna zadesiti tikvice i luk.

Talijani i Grci su majstori u punjenju rajčica rižom. U središnjoj Italiji, rajčice se također pune "panzanellom", starim kruhom, koji nakon što se namoči u vodi, pomiješa s inćunima, mladim lukom i začinskim biljem. Ne zaboravimo da se rajčice mogu jesti i sirove napunjene tunjevinom u ulju, svježim sirom, tvrdo kuhanim jajima.

Punjene paprike s krumpirom

Jedan od najpoznatijih meksičkih recepata je "chiles rellenos", paprike vrste poblano, koje se najprije naglo ispeku na vatri, kako bi se lakše ogulila vanjska kožica, nakon čega se pune sirom, pohaju, prže i serviraju u umaku od rajčica. Osim ovih krasnih punjenih poblano paprika, Meksikanci imaju i jednostavnijih recepata u kojima se paprike pune grahom, kukuruzom i rajčicama te peku u pećnici.

Na Siciliji patlidžane znaju puniti svježom sabljarkom, u Turskoj rajčicama, obogaćenim cimetom, pinjolima i grožđicama, poznatijim pod nazivom Imam Bayildi.

Kada govorimo o neobičnim receptima, koji spadaju u istu kategoriju, ne smijemo zaboraviti rimski recept u kojem se cvjetovi tikvica pune mozzarellom i inćunima.

Peršin list usitnjeni  Bosiljak usitnjeni  Origano usitnjeni

Kod punjenja povrća treba imati na umu tek nekoliko osnovnih pravila. Vrlo je važno da znamo procijeniti količinu vode koju će određeno povrće izgubiti pečenjem ili kuhanjem. Ono vodenastije, poput rajčica ili krastavaca, koje punimo sirove, moramo prije punjenja posoliti i ostaviti preokrenuto desetak minuta da "izgubi" vodu.

"Kapice" tj. gornji dio rajčica, luka ili okruglih tikvica, kao i unutarnji dio, na primjer patlidžana, ne treba bacati. Najbolje ih je nasjeckati i umiješati u nadjev.

I na kraju, slobodno i bez straha uživati u još jednom proljetnom daru - svježem začinskom bilju. Bosiljak, origano, timijan, peršin, metvica isprobajte i pronađite svoj pobjednički ljetni tandem!

 

Egzotične kuhinje

Kuhaj globalno, jedi lokalno!