Papercut - Umjetnost rezanja papira koja će vas osvojiti

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Stara i iznimno rijetka tehnika stvaranja slika i dekoracija rezanjem papira.

Na prvi pogled izgleda kao dječja igra. No pažljivim skiciranjem i rezbarenjem papira nastaju prava mala umjetnička djela. To je papercut – stara i iznimno rijetka tehnika stvaranja slika i dekoracija rezanjem papira. Dok se kod nekih drugih tehnika crtež završava samim crtanjem, ovdje je crtanje tek pola posla. Iako je nastao u Kini, papercut ima drugačije značenje širom svijeta: u Meksiku se koristi kao dekoracija na svadbama, u Poljskoj kao dekoracija koja čuva kuće od uroka, a u Kini da donosi sreću.

Kao spoj tradicionalne tehnike i suvremene ilustracije, papercut nas je inspirirao u izradi novog dizajna Čokolina gdje je ova tehnika prvi put korištena kod dizajna nekog proizvoda kod nas.

Papercut je istovremeno i dekoracija, a prema vjerovanju u Kini donosi sreću.



Autorica Tena Letica papercut tehniku zavoljela je još dok je bila dijete. "Moj prvi susret s papercutom bio je kad su mi roditelji kao djevojčici donijeli knjižicu kineskih papercutova na jako tankom papiru. Svoje čitavo djetinjstvo sam provela sa selotejpom i škarama u rukama", ističe Tena.

"Kod izrade novog dizajna Čokolina, izrada papirnatih modela bila je od iznimne važnosti kako bi se zadržao prirodni dojam koji se može dobiti samo ručnom izradom. Nakon što su papirnati modeli zalijepljeni i sastavljani, postavljena je scena koja je fotografirana. I tako smo dobili novi izgled Lino grada i novi dizajn Čokolina", govori Kamelija Gerovac, dizajnerica na projektu iz agencije McCann Zagreb.

Tko zna, možda će novi dizajn Čokolina poslužiti kao inspiracija i za sve ostale kreativce. Sve što trebate su: papir, olovka, skalpel, ljepilo i naravno - puno mašte. 

Kruh

Kruh naš svagdašnji