Fine salate

Laganini užitak

Buddha bowls

- Zanimljivost by coolinarika.com -

"Buddha bowls" – proteinske zdjele naziv su dobile jer izgledom podsjećaju na Budin trbuh.

Buddha bowls

"Buddha bowls" – proteinska zdjela obrok je koji se sastoji od zelenog lisnatog povrća, sirovog ili kuhanog/pečenog na žaru, grahorica te jedne vrste cjelovitih žitarica. Katkad mogu sadržavati i dodatke poput orašastih plodova i sjemenki i/ili tekućeg preljeva, kako bi se obogatio okus i aroma samog jela. Kombinacija su toplih i hladnih namirnica.

Zdjele "Buddha bowls" naziv su dobile jer izgledom podsjećaju na Budin trbuh.

Pojam "bowls", odnosno zdjela dugo je bio "rezerviran" za doručak i kombinaciju žitarica, mliječnih proizvoda i voća u zdjeli u svrhu konzumiranja uravnoteženog doručka.

Danas se, međutim, zbog užurbanog načina života i nedostatka vremena te želje za uravnoteženim obrocima, sve više upotrebljava za ručkove i večere.

BUDDHA'S DELIGHT - Elune

S nutritivnog stajališta, ovakav obrok sadrži optimalnu količinu energije, ugljikohidrata, proteina i masti te je zbog visokog sadržaja povrća i njegove termičke obrade bogat i koncentriran izvor hranjivih tvari.

Najčešće je sadržaj hranjivih tvari sljedeći: 15 % nemasni proteini, 25 % cjelovite žitarice, 35 % povrće, 10 % preljev i 30 % dodaci poput orašastih plodova i sjemenki, odnosno "dobrih" masnoća. Iako meso u proteinskim zdjelama nije zabranjeno, ono se dodaje vrlo rijetko te su ovakve proteinske zdjele najčešće veganske odnosno vegetarijanske.

Kurkuma mljevena      Vegeta Twist za piletinu     Vegeta Twist marinada češnjak

Budine zdjele su među ostalim i trend u 2017. zbog jednostavne pripreme i sadržaja namirnica jer ih je doslovno moguće pripremiti od ostataka hrane iz hladnjaka te ne postoji uobičajeno pravilo za njihovu pripremu. Važno je samo da je dodano povrće, sirovo (kada je to moguće) ili lagano kuhano/pečeno, kako bi se osigurala retencija hranjivih tvari.   

Kako pripremiti Budinu zdjelu?

  • Odabir kuhane cjelovite žitarice – kvinoja, riža, kus-kus, proso
  • Odabir zelenog lisnatog povrća – brokula, poriluk, razne salate
  • Odabir povrća, sirovog i/ili kuhanog/pečenog na žaru – mrkva, crveni kupus, tikvice, cvjetača, avokado, rajčica
  • Odabir grahorica – slanutak, leća
  • Odabir preljeva – humus, pesto, jogurt
  • Odabir dodataka – chia sjemenke, sezamove sjemenke

       Kus kus           Riža bio vakum  

Začini inspiracije

Monozačini