Veličanstveni rižoto

Zrno po zrno - rižoto

Rižoto za prste polizati – kako ga napraviti

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Žudite za savršeno kremastim rižotom, onakvim kao iz restorana, u kojem je svako zrnce meko, a nimalo gnjecavo? Upravo takav bit će i vaš sljedeći rižoto ako pozorno pratite naše upute!

Blagdanski rižoto s bakalarom

Riža

Riža je glavni krivac što vam rižoto ne uspijeva. Idealna riža za rižoto bijela je riža okruglog zrna. Ona sadrži više škroba od smeđih, integralnih i drugih vrsta. Pri kupnji riže za rižoto nećete pogriješiti odaberete li arborio rižu. Prvi korak u pripremi rižota je glaziranje. Rižu, dakle, prvo morate popržiti na ulju kako bi postala staklasta i spremno dočekala temeljac.

Temeljac

Drugi po redu krivac što vam rižoto ne uspijeva ste vi sami.Pravi rižoto ne radi se nabrzaka, ne radi se kada umorni stignete s posla i nemate snage stajati nad štednjakom i miješati, miješati i miiijeeešaaatiii. Jer upravo to treba činiti da se iz riže ispusti škrob koji vašem rižotu daje kremoznost.

Prvi korak u pripremi savršenog rižota je glaziranje.Za svoj prvi rižoto uzmite si vremena. Ipak, gdje god možete uštedjeti vrijeme, to i učinite pa tako pristavite temeljac od kocke za juhu.


On mora biti topao, stoga ga cijelo vrijeme držite na laganoj vatri. Vrlo je važno da temeljac glaziranoj riži dodajete postupno. Dodajte prvo jednu šeflju,pa čim je riža "popije", uz miješanje dodajte drugu i tako sve dok ne dobijete savršenu konzistenciju.

Narančasti rižoto

Priroda i društvo

Rižoto voli kockicu maslaca, voli parmezan i ne voli kada ga okupate u vrhnju za kuhanje. Ma to ne voli nitko! To je fejk rižoto! Budući da ste pomno pratili naše upute, vaš rižoto je oriđiđi i sada ga valja oplemeniti. Proljetni plodovi, morski plodovi, malo slaninice za šmek... Rižoto voli gotovo sve! I njega vole gotovo svi!

Rižoto sa šparogama osvojit će baš svaku punicu i svekrvu. Rižoto od artičoka s pršutom poslat će poruku kako ste vješta i kreativna kuharica, a milanski rižoto pravi je klasik i odličan kao predjelo vašoj raskošnoj večeri.

Riža arborio vakum     Riža bio vakum     Riža parboiled 

Ručak na odmoru

Okačite kuhaču o klin