Slastice i kolači

Slatka napast

5 planetarno poznatih božićnih slastica

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Ovih se blagdana zasladite božićnim slasticama koje su poznate i omiljene u cijelom svijetu, te po cool receptima spremite Božićni panj, Panettone, Stollu, Božićni puding i Gingerbread kekse.

5 planetarno poznatih božićnih slastica

Buche de noel, slatki Božićni panj

Izvorno francuski, Buch de noel, kolač u obliku panja inspiriran je starim božićnim običajem paljenja prigodno okićenog panja na ognjištu koji je simbolički najavljivao razdoblje s više svjetla i topline koje dolazi nakon Božića. S vremenom, kako su otvorena ognjišta postajala sve rjeđa, otprilike u drugoj polovici 19. stoljeća ovaj se običaj počeo zamjenjivati prigodnim kolačem koji se vrlo brzo udomaćio na blagdanskim stolovima.

Buche de Noel (Božićni panj)

Panettone, slastan Tonijev kruh

Panettone, talijanski božićni kuglof, nastao je slučajno na sam Badnjak prije petstotinjak godina u kuhinji jednog plemića nakon što je glavnom kuharu izgorio kolač za  svečanu večeru. Situaciju je spasio mladi  kuharski pomoćnik Toni koji je tijestu koje je mijesio za kruh dodao šećer, maslac, sušeno i ušećereno voće i vaniliju te dobio fini i otmjeni kolač koji je njemu u čast nazvan Pan de Toni (Tonijev kruh!), odnosno panettone.

Panettone

Gingerbread man, čovječuljak od tijesta koji je oživio

Iako su već bili poznati, medenjaci od tijesta s đumbirom u obliku veselog čovječuljka Gingerbread man postali su planetarno popularni božićni keksi tek nakon što je u Americi objavljena priča za djecu o čovječuljku od tijesta koji je nakon što je ispečen oživio i otrčao u svijet. Slično, nakon što su braća Grimm objavili bajku o Ivici i Marici, za Božić su se, najprije u Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji, a potom i drugdje počele spremati i Gingerbread kućice.

Gingerbread House1

Christmas pudding, mirisni puding od loja i sušenog voća

Božićni puding ili Christmas puding tradicionalna je britanska slastica od goveđeg loja, te sušenog i ušećerenog voća, alkohola i ostalog, koja se počinje spremati dobrano prije Božića kako bi se svi sastojci povezali, a ona bila mirisna i fina.  Zanimljivo je da je pudding na božićnim stolovima tek od 17. stoljeća, iako se jeo još u 15 stoljeću i to od mesa, koje je kasnije zamijenjeno lojem, te luka i sušenog voća.

Engleski božićni puding

Stollen, kolač za koji je trebala dozvola Pape

Stollen božićni kolač koji svojim izgledom simbolizira umotanog malog Isusa u početku je bio obično pecivo od brašna, vode i kvasca koje se jelo u vrijeme adventskog posta. Takav bi vjerojatno i ostao da u drugoj polovici 15. stoljeća dresdenski vojvoda nije od pape Nikole V izmolio dozvolu da se tijestu dodaju mlijeko, maslac i druge za posta strogo zabranjene sastojke koji su stollu učinili slatkom i finom.

Dresden stollen (Kruh s kandiranim voćem)

Kruh

Kruh naš svagdašnji