Božić

Najsvečaniji stol u godini

O božićnim keksićima. S ljubavlju.

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Božićni kolačići neizostavni su na svakom blagdanskom stolu ne samo u kontekstu deserta nego ukrasa, priče i legende. O kolačićima se priča danima prije blagdana kada domaćice prikupljaju najbolje recepte ne bi li svoje najmilije zadivile maštovitim kreacijama. Izdvojili smo najpopularnije božićne kolačiće, možda među njima pronađete i neke koje ćete pripremati u nadolazećem tjednu

kolačići iStock-1082364632

Jedni  od poznatijih keksića u svijetu su kolačići od đumbira - najčešće rađeni u obliku čovječuljka. Njihova popularnost seže daleko u prošlost - u srednjovjekovnoj Europi bili su glavna poslastica na sajmovima i festivalima. Danas su neizostavan ukras svakog blagdanskog stola, pa čak i drvca, a vaš božićni rejting među domaćicama vrtoglavo će porasti ako „sazidate“ gingebread kućicu!

Kućica od medenjaka

Naša regionalna verzija ovih obožavanih keksića svakako su paprenjaci, u kojima papar vješto daje na aromatičnosti, a mast na prhkosti.

Paprenjaci

Talijani su pak majstori keksića i prepoznatljivi su po spoju  badema i biskvita. Njihovi biskoti tope se u ustima. A kada se keksićima doda naranča –  tu počinje festival okusa! Također imaju i zanimljive kombinacije gdje u smjesu kolačića dodaju ricotta sir koji garantira sočnost.

Keksi od badema i naranče

Ameri primjerice totalno podjetinje uoči Božića i njihovi blagdanski keksići su dvostruko, trostruko, ma stostruko čokoladni cookies. Za iste je imperativ da budu što više chewy (onako malkice ljepljivi pod nepcem, pa ne štede na šećeru), a njihovu sredinu u ovo doba godine vole obogatiti pepermintom. Američki keksići uvijek su bogato ukrašeni, što šarenim mrvicama, što iscrtanim čovječuljcima, djedicama i sobovima. Izrada takvih keksića odlična je zabava za cijelu obitelj, gdje i vaši klinci mogu izraditi jednostavne, a efektne kolačiće. Neka isprobaju brze i dekorativne keksiće u obliku soba.

Irvas keksici

Ako ste pak malo scooliraniji tip osobe i tragate za  profinjenim okusom i ukrasom – i u tom slučaju Coolinarika ima svoj keksić za trku. Božićne keksiće ukrasili smo topljenom  bijelom čokoladom, a u smjesu dodali malo kakaa.

Plodovi šume na tanjuru

Čarobna šuma