Bundeva

Kraljica jeseni

Bundeva najbolja jesenska inspiracija i ukusan izvor vitamina

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Tikva, tikvanja, buča, bundeva… kako god je vi zvali, titula kraljice jeseni uvijek je vjerno prati. Obožavana od pamtivijeka, bundeva je ponekad nepravedno zapostavljena gošća u kuhinji. 

Bundeva najbolja jesenska inspiracija i ukusan izvor vitamina

Na svijetu ima čak 800 vrsta bundeva, a od nje jedemo sve: meso, koštice, cvjetove pa čak i kora postaje ukusna kad se dobro ispeče. Bogata vitaminima A, C, i E, beta karotenima i kalijem, bundeva sadrži umjerenu količinu škrobi i vrlo malo masnoće.

Bundeva se pretvara… u bilo što!

Nekoć bi bundevu napunili mlijekom, medom i začinima pa je ispekli u vrućem pepelu. Kasnije se počela koristiti kao sastojak kore za pite, a čini se da smo tek nedavno otkrili sve njezine čari. Pekmez, pita ili čak ajvar – bundeva se pretvara u sve navedeno.Za kraljevski je užitak najbolja jesenska bundeva.

Koliko je ukusna i praktična, najbolje znaju Amerikanci. Upravo se tamo drže svi tikvasti rekordi.

U gradu Mortonu godišnje se uzgoji 100 000 tona bundeve, a 2010. godine u državi Ohio spravljena je i pojedena najveća pita od bundeve, teška čak 4 tisuće kilograma!

Od ostalih rekorda, u velikom broju domaćih kuhinja, bundeva nestaje u… rekordnom roku!

Jesen je vrijeme za igru… s bundevom!

Čak 90% bundeve čini voda, a zatreba li vam 100% inspiracije za pripremu ove dijetalne namirnice, visoke nutritivne vrijednosti, potražite je na Dolcela slatkoj aplikaciji. Uz obveznu bakinu bučnicu, bundevu rado pretvaramo u kreme, pudinge ili je dodamo u cheesecake.

Pumpkin Cheesecake Bread...

Otkrijte i nove, uzbudljive okuse uz slasne Dolcela punjene muffine s bundevom. Savršene za lijeno poslijepodne, nenadane goste ili kao završetak kraljevskog ručka.

Vaniličanstveni puding od bundeve

Tu je i Dolcela Desertna krema s bundevom koja će vas oduševiti puninom okusa. Poslužiti je možete uz dodatak listića badema ili čokolade, a zablistat će u kombinaciji s raznim biskvitima. Pripremite je kao samostalan desert u čaši, kao puding kremu ili kao preljev biskvitu.

U svakom slučaju, uživajte u bundevi i uživajte – kraljevski!

      Desertna krema s bundevom       Punjeni muffini s bundevom
 

Bezglutenska hrana

Mala, a tako nezgodna bjelančevina