Ručak na odmoru

Okačite kuhaču o klin

Ljeto s Genovese i Rosso umacima

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Pesto genovese i rosso su umaci koji su dobro došli  na ljetovanju, a i u kućnoj zalihi jer se u petnaest minuta pretvaraju u gurmanski obrok.

Pesto umaci

Porijeklo pesta u nešto drugačijem izdanju nazire se još u antičkom Rimu. Nama dobro poznata verzija sa bosiljkom, prvi put se spominje sredinom 19. stoljeća u knjizi gastronoma Giovannija Battiste Ratta - La Cuciniera Genovese.

Na svom kulinarskom pohodu đenovljanski pešt se sasvim logično proširio susjednim primorskim dijelovima Hrvatske; Istri, Kvarneru i Dalmaciji. Primorske “nonice” su  tako spravljale umak iz bosiljka, češnjaka, pinjola, maslinovog ulja i parmezana, začinjenog solju i paprom.

Podravka pesto
pretvara se u 15 minuta
u gurmanski obrok.
No, pestu su išle na ruku i druge mediteranske namirnice, pa se na moru priprema pesto od peršina sa bademom, inačica iz motara ili divljih šparoga, pesto iz rukole, iz maslina ili crveni pesto iz rajčice.

Sve što se da speštati i povezati sa orašastim plodovima i uljem uz Jadransku obalu se pretvara u pesto, tako ukusan da se pesto-manija proširila i na kontinent.

Njoki s rosso umakom

A kako do najboljeg pesta? Sve namirnice naravno moraju biti prvoklasne i u savršenom stanju, kako bi “pesto-puristi” odlučnim udarcima u mužaru usitnili i sjedinili namirnice slijedeći zadani redoslijed u ukusnu kremu ili umak. Ili se jednostavno prepustiti Podravci.

Podravka pesto genovese

Beskompromisan u kvaliteti, Podravka pesto genovese, sastavni je dio linije proizvoda “Okusi Mediterana”. Pripremljen sa svježim bosiljkom, ekstra djevičanskim maslinovim uljem, te kvalitetnim sirevima Grana Padano i Pecorino, pesto genovese je sposoban nadopuniti, popraviti i ušminkati i najobičnije jelo. Stoga ne čudi što mu je primjena tako raznovrsna.

Rižoto s pestom i kozicama

Od one najjednostavnije i najslavnije kombinacije sa tjesteninom, slasnim sendvičima i tostevima sa pr. avokadom i sirom uz dodatak pesta genovese, preko njoka, uz ribe i gotovo sve kombinacije ljetnog povrća, uz kuhane krumpire, sa rižotima, na brusketama, focacciama ili po mjeri dipova uz party grickalice. Pesto je jelo za sve i uz sve.

Podravka pesto rosso

Sa kojom se bojom na tanjuru najbolje slaže zelena? U pravu ste svi vi koji ste odgovorili crvenom. Pesto rosso, crveni je pesto pripremljen sa rajčicama sušenim na suncu Mediterana, sirevima Grana Padano i Pecorino.

Odlikuje ga čist i jednostavan, a opet sofisticiran okus. Servira se kako pestu i priliči, sa tjesteninom uz recimo delikatne farfalle (leptiriće) ili uz bruskete, sendviče, njoke, empanade, odlično idu kao sastavni dio party grickalica, uz servirane masline, sir i inćune. Dok bi netko naivno pomislio da zeleni i crveni pesto jedan drugome čine sjenu, naprotiv, za stolom ih često viđamo skupa.

                    Pesto genovese    Pesto rosso
O popularnosti pesta govori i činjenica da je postao sinonim za hladne umake iz povrća ili začinskog bilja i orašastih plodova sa maslinovim uljem. Zdrav i gurmanski Podravka pesto, uvijek spreman i nadomak ruke, pretvara se u gurmanski obrok u svega 15 minuta. Upotpunjen dobrim društvom i čašom finog vina, pesto je uvijek razlog za slavlje.

Plodovi šume na tanjuru

Čarobna šuma