Najbolje za bebe

Da majeni narastu vejiki

Kako i čime započeti dohranu dojenčeta

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Najvažnije što trebate zapamtiti jest da se s dohranom ne kreće prije navršenog 17. tjedna djetetova života. Manje je bitno hoćete li krenuti u dohranu jabukom, bananom, mrkvom, krumpirom, kukuruznim ili rižinim pahuljicama. Bitno je s dohranom krenete postupno i pojedinačno.

Kako i čime započeti dohranu dojenčeta

Slatko, kiselo, gorko ili slano?

Odabir prve bebine namirnice ovisi o kulturi, podneblju i navikama obitelji, no svaka će beba radije prihvatiti namirnice slatkog i slanog okusa. One gorkih i kiselih okusa, kao što su tikvica, brokula, cvjetača i blitva, bebe teže prihvaćaju. Mame će morati biti uporne i ponuditi im takvu namirnicu u prosjeku 10 puta. Kad beba jednom prihvati gorke i kisele okuse, smanjit će afinitet prema slatkome i slanome i tako dugoročno razviti manju sklonost prema pretilosti i hipertenziji. Zato, mame, budite uporne i svojem ćete djetetu učiniti uslugu za cijeli život.

Izbjegavanje alergena – da ili ne?

Određene namirnice imaju veću alergenost od drugih. Kravlje mlijeko, jaja (bjelanjak), soja, gluten, kikiriki, orašasto voće (orasi, lješnjaci, bademi…), ribe i školjkaši su namirnice veće alergenosti.

Lino voćne kašice sigurne su i praktične za prve obroke beba, sadrže visok udio voća, nježnog su i ugodnog okusa.Posljednjih desetljeća, stručnjaci su savjetovali da se spomenute namirnice u prehranu uvode što kasnije u prvoj godini, pa čak i u drugoj godini života. Ipak, novija istraživanja tvrde drugačije i pokazuju kako kasni početak dohrane (nakon 6. i 7. mjeseca) te odgađanje alergenih namirnica povećavaju rizik od nastanka atopije. Posebice kod djece koja u trenutku uvođenja alergenih namirnica nisu dojena.

Kako djetetu uvesti novu namirnicu

Kao i odrasli, i djeca će lakše prihvatiti novi okus ako im se ponudi s već poznatim okusima i teksturama. Zbog toga se savjetuje novu namirnicu pomiješati s onom koju je beba već prihvatila. Novi okus bebi dajte u manjoj količini i u poznatom obliku (tekućem). U sljedećih par dana povećavajte količinu namirnice. Pritom obavezno pratite ponašanje djeteta i promjene nastale na koži i stolici.

Kako uvođenje namirnica izgleda u praksi  

Svaka sljedeća namirnica uvodi se na isti način, u razdoblju od tri do pet dana. Jednom uvedenu namirnicu u dohranu nije potrebno izbacivati s bebinog menija. Na konkretnom primjeru, ako majka uvodi rižu (rižine pahuljice), prvo će je pomiješati u bočici sa svojim mlijekom, dati djetetu da popije i tijekom četiri dana postepeno povećavati količinu rižinih pahuljica. Ako potom uvodi bananu, prvi dan u svoje mlijeko dodaje malu količinu, drugi dan veću količinu banane, a treći dan bananu s rižom i izdojenim mlijekom.

S većim brojem namirnica, bebina hrana postaje sve gušća i dijete se navikava na okuse, teksture i gustoću. U razdoblju od 6.–7. mjeseca života, dijete je u potpunosti sposobno jesti kašice.

Kravlje mlijeko – da ili ne?

Prvih 12 mjeseci života preporučuje se majčino mlijeko kao glavni mliječni napitak. Ako to nije moguće, onda dojenački mliječni pripravak. Kravlje mlijeko se ne preporučuje u prvih 12 mjeseci života. Ipak, u malim količinama, osobito u fermentiranom obliku, može se dodavati u hranu za dohranu. 

Lino voćne kašice

Lino voćne kašice sigurne su i praktične za prve obroke beba, čak i izvan kuće. Sadrže visok udio voća, nježnog su i ugodnog okusa.

U asortimanu se nalaze voćne kašice, voćno-žitne kašice te voćne kašice sa sirom, ukupno 13 različitih okusa koje mališani obožavaju, a roditelji rado odabiru zbog izvrsnog nutritivnog sastava i provjerene kvalitete.

Lino kašica banana     Lino kašica marelica     Lino kašica breskva

Lino voćne kašice bez glutena nude raznovrsni asortiman okusa, od jabuke, banane, breskve, marelice i kruške, do jabuke i šljive, jabuke i banane te jabuke i kruške. U ovom asortimanu možete pronaći i breskvu u jabuci s komadićima breskve idealnima za nježno bebino nepce.     
  
Lino kašica voće s rižom     Lino kašica jabuka keks     Lino kašica jabuka i šljiva

Lino voćno-žitne kašice dobro su izbalansirana kombinacija voća i žitarica te idealan izbor za početak dohrane od 6. odnosno 7. mjeseca djetetovog života. Dolaze u 2 okusa: jabuka i keks, bez glutena i mlijeka, te voće s rižom – fini voćni pire u koji su dodani maleni komadići riže kako bi dijete što prije naučilo pravilno žvakati.

Lino kašica marelica s jabukom i sirom     Lino kašica banana s jabukom i sirom     Lino kašica breskva s komadićima breskve

Lino voćne kašice sa sirom punovrijedan su obrok bez glutena, s visokim udjelom sira, a namijenjene su dojenčadi već od 8. mjeseca života, ali neodoljive i nešto većoj djeci te odraslima. Dolaze u 2 okusa: marelica s jabukom i sirom i banana s jabukom i sirom.

        

 

Paštete

Kruha i igara!