Najbolje za bebe

Da majeni narastu vejiki

Važnost ugljikohidrata u dohrani bebe

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Ugljikohidrati su osnova prehrane jer su upravo namirnice te skupine bogate šećerima i škrobom, temeljnim izvorom energije za ljudski organizam.

Važnost ugljikohidrata u dohrani bebe

Ugljikohidrati su osnova prehrane jer su upravo namirnice te skupine bogate šećerima i škrobom, temeljnim izvorom energije za ljudski organizam. Oni su i glavna "hrana" za mozak, stoga je jasno da se prehrana bez voća, povrća, žitarica i mahunarki jednostavno ne može zamisliti.

Voće i povrće su namirnice izrazito visokog nutritivnog sastava. Njihova je glavna uloga u ljudskoj prehrani bogatstvo vitamina i minerala. Osim toga, voće i povrće sadržavaju i razmjerno visok udio dijetalnih vlakana, osobito onih topljivih u vodi, zbog čega će dobro doći u omekšavanju stolice vaše bebe.

Lino kašica jabuka                  Lino kašica banana

SAVJET: Voće i povrće preporučuje se dobro oprati i prokuhati. 

Dva su razloga kuhanja:

  • dezinfekcija – uklanjanje bakterija i raznih drugih mikroorganizama koji se mogu naći na/u voću i povrću te
  • povećavanje probavljivosti – termička obrada raskida čvrste veze unutar strukture namirnice, stoga ta djelomična razgradnja teže probavljivih hranjivih tvari omogućava lakšu i bolju probavu vlaknima bogatih namirnica.

Lino kašica jabuka keks                   Lino kašica voće s rižom

Mahunarke su bogate bjelančevinama, složenim ugljikohidratima i vlaknima. U tu skupinu spadaju mahune, slanutak, soja i grašak koje se smatraju nešto lakše probavljivim vrstama, dok su grah i leća teže probavljive. Mahunarke kao kašicu nutritivno je najbolje kombinirati sa žitaricama jer takvim nemesnim obrokom dijete može dobiti potpuni aminokiselinski profil.

Mnogima prva kašica... žitarice!

I odraslima i onima najmanjima žitarice su temelj prehrane. Izvor su lako dostupne i dobro iskoristive energije te nam je njihova prisutnost u prehrani vrlo važna. Tradicionalno su među prvim žitaricama koje se uvode u dohranu dojenčeta riža, kukuruz, zatim pšenica te zob, proso, ječam i raž, ali danas osim navedenih žitarica, koje se uobičajeno koriste u prehrani našeg podneblja, sve popularnije postaju i one nešto manje poznatog imena i podrijetla, pseudožitarice, tj. heljda, amarant i kvinoja, nutricionistički zanimljive zbog aminokiselinskog sastava i bogatog sadržaja mikronutrijenata.

Nove Lino kašice zadovoljavaju nutritivne zahtjeve najnježnijeg uzrasta djece. Sigurne su i praktične za prve obroke vaših beba, čak i izvan kuće, te sadrže visok udio voća. U asortimanu se nalaze voćne kašice, voćno-žitne kašice te voćne kašice sa sirom, ukupno 13 različitih okusa koje mališani obožavaju, a roditelji rado odabiru zbog izvrsnog nutritivnog sastava i provjerene kvalitete. Ne sadrže gluten i dodane šećere, izvor su vitamina i minerala te lako probavljive i hranjive. Otkrijte cijelu paletu okusa koje je Lino pripremio za vašu bebu.

Dohrana je posebno i pomalo neobično iskustvo, i za mamu i za bebu. Ponekad je izvor smijeha, ponekad plača, ali u svakom slučaju nezaboravnih doživljaja. Želimo da podijelite te doživljaje s nama i da ih prolazimo zajedno s vama. A još ćemo vas za to i nagraditi s 5 bogatih poklon paketa Lino kašica za bebe.
U razdoblju do 7.1.2016.
fotkajte svoju bebu dok papa kašice te objavite na svom Instagram profilu uz obavezan hashtag #LinoKasice. Po završetku natječaja objavit ćemo 5 pobjedničkih fotki koje nas najviše oduševe. Budite spontani ili kreativno “namješteni“, nama nije bitno, bitno nam je samo osjetiti atmosferu. Sretne dobitnike objavit ćemo 11.1.2016.

Mesoljupci

Nema tice do prasice!