Dječji rođendan

Neka sve bude igra!

Savršen rođendanski kolač

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Male su se pčelice razmilile kuhinjom, umazale se do lakata, prosule mlijeko po podu i pritom se smijale. Onda su zamolile da izađem vani, jer tako će moći na miru praviti nered.

Savršen rođendanski kolač

Baš kad sam mislila da će ove godine biti lakše, Nora je sama osmislila svoj rođendan i preuzela njegovu organizaciju, stvari su se zakomplicirale ondje gdje sam se najmanje nadala, Igor je bio shrvan od ljubomore. Kako ona može slaviti rođendan bez njega? Jer je starija. A prije nije bila starija? Bila je, ali sad ima 12 godina i želi na rođendanu samo svoje prijateljice. Ali ja sam joj brat, tko je važniji u životu, prijateljica ili brat? Tu sam shvatila da je spreman i na niske udarce, pa sam se podbočila i krenula u protunapad. One će praviti tortu, što ćeš im ti? Ja volim tortu. I igrat ću se s njima. Nora kaže da ćeš joj smetati, imaš devet godina. Mogao bi otići kod bake te večeri. Nećuuuuuu kod bake. Njegovo je lice bilo crveno, brada i glas su podrhtavali. U idućem trenutku suze su frcale na sve strane, nesigurna kako dalje izbezumljeno sam pogledala kroz prozor. Tada mi je već bilo žao što sam dopustila da me Nora na sve to nagovori. Nije samo pozvala četiri najbolje prijateljice, izričito je rekla da Igora tog dana ne želi u svojoj blizini, jer će joj sve pokvariti. U kuhinju je tada ušao Davor, držao je nešto u ruci, što je izgledalo poput ulaznica, a Igor je istog časa prestao plakati.

"Slušaj kompa, ti i ja idemo na tekmu. Imam karte za Medveščak. Nećeš valjda cmizdriti što ne možeš s curama praviti tortu?."-namignuo je prema meni, a ja sam ga gledala kao spasitelja.

Igor se digao sa stolice i pojurio prema njemu, obujmio ga je oko pasa, a Davor ga je podigao u vis i zavrtio. Ta brzina promjene raspoloženja kod klinaca uvijek me iznova fascinira, u jednom trenu je propao svijet, Titanik je ponovo potonuo, tragedija je nesagledivih razmjera, tuga iz njihovih očiju otapa ledenjake, u idućem je granulo sunce, život je opet lijep, a sreća autentična u istoj mjeri kao tuga, koje nema ni u tragovima. I baš kad su cure u četiri poslijepodne počele pristizati, njih dvojica su oblačili jakne i obuvali cipele u predsoblju.

Prva je na vrata ušla Nina, Norina prijateljica u koju je Igor pomalo zaljubljen. Vjerujem da je zbog nje i želio biti na rođendanu.

"Dobar dan."-rekla je i spustila ruksak sa svojim stvarima na pod.

Nina je visoka, izgleda starija od Nore, pa iako je Nora bolja učenica, mislim da se u tom odnosu Ninu više sluša. Autoritet joj daju centimetri i ljepota, zrelija barem koju godinicu od stvarne brojke.

Nora ju je zagrlila i povela u svoju sobu.

"Mi idemo gledati Medveščak."-vikao je Igor za njima.

"Samo ja i tata. Nemamo za vas karte. Ledena dvorana nas čekaaaa!"-

Nora je tada izvirila iz svoje sobe i isplazila mu jezik. Onda je zalupila vratima. Davor je zgrabio Igora za ruku i brzo ga izveo, a ja sam na vratima konačno odahnula. U roku pola sata cure su se okupile, na njihovim se licima ocrtavalo uzbuđenje, ovo nije bio običan rođendan, nego party na kojem zajedno prave tortu i u pidžamama plešu u sobi, gledaju potom film na DVD-u, Sumrak sagu, što bi drugo i napokon, skupa spavaju.

Provjeravala sam u smočnici je li sve na svom mjestu, kad su ušle i ispunile kuhinju zajapurenim licima i nemirnim, razigranim pogledima.

"Jeste li spremne?"-upitala sam, kao glavni kuhar u kulinarskoj emisiji, koji nadgleda kandidate.

"Mi bi pravile Ledeni vjetar, cure to više vole."-ustvrdila je Nora, koja je do jučer zagovarala Čokoladnu parfe tortu s kestenom.

Ledeni vjetar

Ledeni vjetar

"To je najbolji kolač na svijetu."-rekla je Nina iza njenih leđa, a meni je postalo jasno tko tu kolo vodi.

Načas sam razmišljala što odgovoriti, a onda mi je pogled na ta smiješno uzbuđena  lica puna iščekivanja jasno poručio, treba ih pustiti. To je njihova zabava, neka im bude, sastojke za Ledeni vjetar imam, a kivi sam kupila prije dva dana, volim ga jesti za doručak.

"Nema problema cure, pravimo Ledeni vjetar."-rekla sam i izvadila brašno iz smočnice.

Nina i Nora su se zagrlile. Bile su jedno biće, osnova svakog ranog ženskog prijateljstva. Problem je u tome  što u tom biću uvijek netko dominira, a u ovom slučaju to nije bila Nora. I baš kao što je Helena nekad imala velik utjecaj na mene, takav da me mogla nagovoriti gotovo na sve, tako sada Nina bira Norin rođendanski kolač u posljednjem trenutku, a Nora joj želi ugoditi po svaku cijenu. Ostale tri cure su statisti kojima odgovara sve što njih dvije dogovore. I onda će doći dan kada će Nora reći svoje veliko "Ne". Ako njihovo prijateljstvo to preživi, ledeni vjetar, kiše ni oluje neće mu kasnije nauditi.

Male su se pčelice razmilile kuhinjom, umazale se do lakata, prosule mlijeko po podu i pritom se smijale. Onda su zamolile da izađem vani, jer tako će moći na miru praviti nered. Odlučila sam da se ne smijem živcirati, perfekcionistica u meni morala se opustiti. Otišla sam u Norinu sobu provjeriti da li je sve na svom mjestu, posudila sam dva jastuka kod susjeda, a madrace na podu uzela od mame. Legla sam na pod i nesvjesno pritisnula gumb na daljinskom upravljaču. U mraku se ukazalo lice Roberta Pattinsona, gledao me tim ledenim očima i pokosio, poput vjetra, na tren sam zaboravila gdje se nalazim. Ovaj bi rođendan u konačnici mogao ispasti jako dobro.

Priče o nedjeljnom kolaču

Čokolada

Zadovoljstvo na kvadrat