Rajčica

Za rajske užitke

Salsa, temelj mediteranske kuhinje

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Prvom proizvođaču salse, nepoznatom dobrotvoru, nećemo moći nikad dovoljno zahvaliti. Bez salse ne bi postojali pizza, ketchup, paštašuta s pomima, pašticada, kokoš na saft, paradajz juha, punjene paprike, bolonjez...

Kako je rajčica postala zlata vrijedna?

Hernan Cortes, španjolski conquistador i nemilosrdan pustošitelj asteškog carstva, redovno je, tijekom prve polovice 16-og stoljeća, svom kralju iz Južne Amerike slao zlato. Ponekad i druge sitnice. Tako je na jedan od svojih brodova ukrcao biljčicu, koju je smatrao otrovnom, ali i vrlo dekorativnom. Stoljećima je u Europi služila isključivo kao ukras. Nije moguće znati ime prvog uživatelja u rajčici, kao ni razloge koji su ga natjerali da posegne za „otrovnim“ crvenim plodom i stavi ga u usta. Sigurno je da je od tog trenutka, vrijednost biljčice vrtoglavo porasla. Postoji li danas netko tko smatra da je zlato vrijednije od rajčice?

Od svježe rajčice do salse

Također nije poznato tko ju je prvi počeo koristiti u kuhinji, kao ni kome je palo napamet da je ukuha, kako bi u njoj mogao uživati tijekom cijele godine. Prvom proizvođaču salse, nepoznatom dobrotvoru, nećemo moći nikad dovoljno zahvaliti. Jedino što sa sigurnošću možemo znati je da su prvi dokumenti u kojima se ona spominje pronađeni u Napulju u drugoj polovici 18-og stoljeća.

Salsa od rajčice je bez sumnje temelj mediteranske kuhinje. U našim krajevima je poznajemo i pod nazivom umak, sos, šalša. Za razliku od drugih temeljnih umaka, salsa je jedina koja za zgušnjavanje ne koristi škrob, već se dugim kuhanjem rajčica dobiva manje ili više gusta smjesa. Najbolja salsa je ona koja nije ni pretjerano slatka, ni pretjerano kisela.

Bez salse ne bi postojali pizza, ketchup, paštašuta s pomima, pašticada, kokoš na saft, paradajz juha, punjene paprike, bolonjez... Uz dodatak luka, češnjaka, slanine, tunjevine, maslina, kapara, bosiljka, peršina, mrkve, celera, raznog mesa i ribe, služi za pripremu najrazličitijih umaka za tjesteninu. Sigurna sam da svatko tko ima i najosnovnije iskustvo u kuhinji poznaje barem jedan recept sa salsom od rajčica.

Tuna uvijena u zagrljaj fusilla

Salsa s povrćem

Račići u salsa umaku

Vegetarijanske tortilje

Tacos potosinos

Krumpir

Namirnica iz podzemlja za ovozemaljske užitke