Mediteranska prehrana

Kuhinja kakva je nekad bila

Pravo mediteransko blago

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Sardine u konzervi postale su tijekom godina toliko popularne da su danas dijelom naše prehrane, ali i našeg svakodnevnog govora.

Popularne sardine

Sardine u konzervi postale su tijekom vremena toliko popularne da su danas dijelom naše prehrane, ali i našeg svakodnevnog govora. Sigurno ste stoput čuli ili upotrijebili izraz "ko sardine", metaforu kojom slikovito dočaravamo putovanje javnim prijevozom, napučenost gradova, plaža ili bilo koje druge situacije u kojoj smo se našli okruženi velikim brojem ljudi. Uostalom, riječ "sardina" se vrlo rijetko koristi u jednini, bilo zato jer sardine žive u jatu, bilo zato jer ih svježe kupujemo po težini a ne komadu, bilo zato jer su u limenci poslagane "ko sardine".

Jadranske sardine pravo su mediteransko blago, jer bjelančevine i omega-3 masne kiseline čine jadranske sardine ne samo finom, već i iznimno korisnom namirnicom u svakodnevnoj prehrani. Obilje bjelančevina ribljeg porijekla, minerala i omega-3 nezasićenih masnih kiselina prava su blagodat koja iz morskih dubina stiže ravno za vaš stol!

Istina je da su sardine fine, jeftine, zdrave za nas i okoliš.

Stoga kad se sljedeći put budete zaželjeli sardina, pokušajte s nečim malo ambicioznijim od viljuške u jednoj ruci i komada kruha u drugoj. Sardine su iznenađujući sastojak brojnih recepata.

U salatama, poput one grčke, mogu zamijeniti sir fetu. Rajčice, crne masline, mladi luk začinite i pomiješajte, a tek na kraju dodajte ocijeđene i očišćene (izvadite središnju kost) sardine. Na taj način ih nećete previše usitniti, što bi moglo "pokriti" ostale okuse. Kod priprema salata sjetite se kako sardine vole nešto kiselkasto (agrumi, ocat, kisela paprika ili krastavac) i nešto pikantno (senf, rikula, jače maslinovo ulje, papar, papričica). Gotovu salatu možete dodati ohlađenoj tjestenini ili prepečenom kruhu ako želite bruschettu.

Tjesteninu, preporučam neku dugačku poput špageta, također možete začiniti sa sardinama, tako da ih očišćene i ocijeđene te usitnjene na veće komade prepržite na malo ulja uz češnjak i papričicu. U drugoj pak tavi, na malo maslinovog ulja, prepržite krušne mrvice. Kuhanu tjesteninu ubacite u tavu sa sardinama i promiješate, nakon toga pospite mrvicama i peršinom. I to je to!

Sardine mogu poslužiti i u pripremi raznih pašteta. Prvo ih očistite pa usitnite u blenderu. Nakon toga im možete dodati kapare, sušene rajčice i limuna, sir, senf i maslaca, pa sve do krušnih mrvica, peršina, bosiljka, crvenog papra.

Jadranske sardine za ukusan i brz mediteranski obrok

Limenka Eva sardina obogaćena s nekoliko mediteranskih sastojaka pretvorit će se vrlo brzo u ukusan i neodoljiv obrok.
Kušajte i sami neke od recepata zanimljivih naziva:

Penne uz sardinu

Tjestenina i mediteranski sastojci tradicionalna su kombinacija, a ukusne sardine u ovom jelu bit će prirodan spoj za večeru uz more.

Dalmatinski pjat

Dalmatinski pjat pravi je primjer tradicionalne dalmatinske marende. Riba, sir, masline, kapare i kvalitetno maslinovo ulje. Tome pridodajte domaći kruh i bevandu, a mi vam želimo dobar tek.

Jadranska raskoš

Šarenilo povrća idealno je za ljetnu salatu, a kada se još umiješa i pikantni umak sa saridinama, u jadranskoj će raskoši uživati ljubitelji tune, povrća i pikantnog zalogaja.

Morska čarolija

Unesite dašak Mediterana u svoju kuhinju ovom morskom salatom, a sardinama s češnjakom i kaparama osvježite svoj dan.

Puding

Zadrhtite od uzbuđenja