Voćni užici

Užitak bez grižnje savjesti

Legendarna kombinacija za zavođenje

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Jagode, rajsko, kraljevsko, bobičasto voće.  Šlag, snježno bijeli, nježan, valovit, zanosan. Spoj, jagode i šlag, elegantan, otmjen, poseban, zavodljiv, ekstravagantan.

Jagode i šlag nešto su što ide zajedno ruku pod ruku, nešto što svi vole, što izaziva želju za još, nešto lijepo, mirisno, posebno, omamljujuće, ljubavno, afrodizijačko, plemenito, rajsko, skladno, kraljevski i otmjeno.

Otkad datira opijenost jagodama i šlagom?

Još davne 1500. godine kardinal Wolsey, pomoćnik Henrya VIII, polovicom 5-og mjeseca kada su jagode dozorile zahtijevao je da ih se prelije šlagom. Svi oni koji su na kraljevskom dvoru to kušali bili su naravno ushićeni i oduševljeni.

Postoji legenda koja kaže da je kralj George V taj koji je jagode i šlag prepoznao i uveo kao nešto jednostavno za desert. On se morao pripremati u velikim količinama za vrijeme teniskog turnira u Wimbledonu, prvi puta održanog 1884., a upravo su jagode i šlag bile nešto zgodno, ne previše zahtjevno, već vrlo jednostavno i brzo za pripremu. Od tada su jagode i šlag postale tradicionalna slastica Wimbledona. Gosti nisu znali jesu li više bili opijeni uživanjem  u tenisu ili uživanjem u spoju jagoda i šlaga. Smatrali su to dio raja na nebu, gdje se susreću tenis i jagode, koji označavaju dolazak britanskog ljeta. I danas je ta tradicija s jagodama zadržana i tijekom 2 tjedna trajanja teniskog turnira posluži se više od 28 tona jagoda i preko 7000 litara šlaga.

Jagoda simbolizira prosperitet, mir i savršenstvo, a prije svega zdravlje

One su male energetske vrijednosti, ali zato visoke antioksidativne vrijednosti, zbog bogatstva C vitaminom, fitokemikalijama kao što su antocijani, flavonoli i tanini. Sadrže karotin, folnu kiselinu, jabučnu, salicilnu i kininsku kiselinu. Bogate su željezom, manganom, kalcijem i fosforom, kao i vlaknima.

Jagode štite organizam od širokog spektra bolesti:

  •        posebice kardiovaskularnih bolesti,

  •        održavaju stabilnu koncentraciju  glukoze u krvi,

  •        smanjuju upalne procesa u organizmu,

  •        smanjuju  stres,

  •        snižavaju kolesterol,

  •        pomažu u mršavljenju, tope masne naslage,

  •        pospješuju pamćenje,

  •        pomažu kod gihta,

  •        pomažu kod  poremećaja u probavi.

Kod neke djece ponekad se pojavljuje alergija u vidu urtikarije, pa budite oprezni i djeci postepeno uvodite jagode u manjim količinama. Kod odraslih su te nuspojave rjeđe.

Recepti s jagodama i šlagom – izvor zdravlja i zadovoljstva

Isprobajte ove divne slatke recepte, koji naravno osim jagoda i šlaga sadrže i tajne sastojke. Otkrijte koje i uživajte kako u pripremi slastica, tako i u kušanju istih.

Kapri torta s jagodama

Pjenasti meringue, žele od jagoda i krema od žumanjaka svojim okusom i bojama mami na kušanje. Ako ste u blizini mora, ugođaj kušanja odgovarat će i njenom porijeklu.

Ledene kocke s jagodama

Ovo nisu klasične ledene kocke i vjerujemo da će vas ugodno iznenaditi. Lagane, slatke, fine i hladne, s mirisom vanilije i neodoljivim okusom jagode, ledene kocke rashladit će vruće ljetne dane i razgaliti vaša srca.

Pavlova torta

Pavlova je jedna od najomiljenijih torti s beze korom. Porijeklom iz Australije, posvećena ruskoj balerini Ani Pavlovoj, savršeno oslikava njenu umjetnost i pojavu. Nježna, bijela, lagana, pripremljena od meringuea, voća i šlaga.

Baiser torta s jagodama

Baiser ili beze kore na toplom su zraku osušeni bjelanjci tučeni sa šećerom. Njihov se okus i bjelina osobito dobro dopunjuju s kiselkastim, crvenim voćem poput jagoda, šumskih jagoda, ribiza, višanja i sl. te slatkim tučenim vrhnjem.

U nedostatku vremena očistite i operite jagode i poslužite ih sa šlagom i osjećat ćete se barem na tren posebno, otmjeno i kraljevski.

Začini inspiracije

Monozačini