Uskrs

Prvo skuhaj, onda reci hop!

Svežanj rotkvica - neiscrpan izvor ljekovitosti i kreativnosti

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Nikada nemojte baciti lišće od rotkvice - ono je ljekovito, ukusno i hranjivo, jednako kao i sam plod. Uživajte u cijelom svežnju.

Svežanj rotkvica uistinu je toliko lijep da biste ga komotno mogli nekome pokloniti umjesto cvijeća, a uživati možete koliko u ljepoti darovanog, toliko i u njegovoj vrijednosti u očuvanju zdravlja. Rotkvice su srećom dostupne tijekom cijele godine.

Izvor ljekovitosti

  • Sadrže vrlo malo kalorija, puno vlakana, vitamina, minerala, pune su vode, potiču izmjenu tvari i mršavljenje, tope masne stanice i obavljaju detoksikaciju.

  • Pomažu u liječenju prehlade, gripe, kašlja, izbacivanjem sluzi iz organizma, a umiruju i smanjuju glavobolju.

    Namaz od rotkvica

  • Bogate su C vitaminom, vitaminima B skupine, fosforom i cinkom i blagotvorno djeluju na našu kožu, čine ju mekom, glatkom, napetom, sjajnom i uistinu lijepom.

  • Odlične su za osobe koje pate od  konstipacije (zatvora), jer vlakna iz rotkvica potiču izlučivanje probavnih sokova i rad crijeva.

  • Lišće je bogato željezom, pa je dobro za anemične osobe, plod je bogat C vitaminom, a znamo da je apsorpcija  željeza moguća jedino uz podršku C vitamina.

Izvor kreativnosti u kuhinji

  • Rotkvice uvedite u svakodnevni jelovnik, barem kao dio salate, a lišće dobro operite i svježe narežite u salate.

  • Rotkvicama započnite dobro jutro, poslužite ih za doručak uz kajganu, kuhano jaje, integralni sendvič, svježi kravlji sir s vrhnjem i sl., a od lišća pripremite zeleni smoothie s jabukom, limunom, Studenom, naribanim đumbirom i medom Podravka. Lišće dobro operite, narežite, umiješajte u jaja i ispecite na maslinovom ulju prelijepu i prefinu kajganu, koju naravno poslužite s kriškom integralnog kruha i rotkvicama. Ili pripremite ovaj fini Namaz od rotkvica.



  • Od svežnja rotkvica možete pripremiti malo drugačiju juhu ili za vrijeme toplijih dana da se rashladite, a ujedno nutritivno nahranite pripremite i ovu hladnu juhu.

  • Za večeru pripremite ovu izdašnu, laganu salatu ili Morsku čaroliju.

  • Tijekom cijele godine svakodnevno pripremajte i kombinirajte razne salate kao mali samostalni obrok, međuobrok ili prilog u koje obavezno narežite nekoliko rotkvica, a isto tako sitno narežite lišće i pospite po salati. Uživat ćete osim u divnom okusu i u predivnom koloritu.

Ljepota rotkvice i njezine zelene grive osvježit će, obogatiti koloritom svako vaše jelo, salatu, tanjur. Nezamisliv je primjerice uskršnji doručak bez nezaobilaznih prelijepih rotkvica. Rotkvicama ukrasite pladanj, a lišće sitno nasjeckajte i dodajte u punjena jaja, pripremit ćete nešto novo, ukusno i kreativno.

Čokolada

Zadovoljstvo na kvadrat