7 malih tajni primjene začina

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Začini imaju višestruku primjenu u kulinarstvu, pa je važno znati ispravno ih koristiti. Naučite neke male tajne primjene začina.

Slatka i ljuta paprika

Papriku nikada ne stavljajte na vrelu masnoću, jer će postati gorka, izgubit će boju i osebujan okus.

Crni papar mljeveni i  u zrnu

Papar obavezno dodajte teškim, obilnijim, masnijim jelima jer će ona začinjena paprom postati lakša. Poseban okus jelima dat će zdrobljena zrna papra.

Bosiljak

Bosiljak dodajte jelima pri kraju kuhanja, da što više ostanu sačuvani ljekoviti sastojci samog bosiljka, a i aroma će se bolje osjetiti, izgubila bi se dugotrajnim kuhanjem.

Punjene pečene paprike

Cimet mljeveni

Prstohvat mljevenog cimeta podarit će vam savršeno varivo od mesa, naročito janjetine ili kao dodatak u nadjevima za patke i guske.

Češnjak u granulama

Ukoliko posipate granulirani češnjak po salatama, ribi i sl. nećete imati neugodan miris, a dodajte ga i u kuhana jela na kraju.

Slavonska pizza

Lovorov list

Kao začin jelima uvijek dodajte 1 list lovora, kod kiseljenja povrća 2-4 lista, a kao začin octu također 2-4 lista lovora.  

Origano

Zelena salata imat će drugačiji, puni okus ako salatu prelijete marinadom od maslinova ulja, limuna i žličice suhog origana koji ima puno bolji i jači okus i djelovanje nego svježi. Svježi se gotovo i ne koristi.

Egzotične kuhinje

Kuhaj globalno, jedi lokalno!