Bundeva

Kraljica jeseni

Jesenski make-over stola i jelovnika

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Uživajte u jesenskom make-overu svojeg stola i jelovnika te ga ukrasite jesenskim cvijećem i plodovima, odnosno obogatite tipičnim jesenskim namirnicama spremljenim na drugačiji, maštovitiji način.

JESENSKI MAKE-OVER STOLA I JELOVNIKA

Jesen na našem stolu!

Za pravi jesenski buket maštovito iskoristite ne samo svježe, već i osušeno cvijeće te grančice s lišćem, bobicama i plodovima, primjerice s ljutim papričicama i slično. Na stolu su uvijek dobro došle i zdjele s jesenskim plodovima, voćem i povrćem, divljim kestenima, bobicama ili orasima, a želite li nešto posebno, ukrasite ga kičastim ukrasnim predmetima, pladnjevima s lovačkim motivima, figurama jelena te primjerice tanjurima ili zdjelama u obliku listova i slično.

I u osmišljavanju jelovnika dajte mašti na volju te jesenske plodove isprobajte u nekim novim ulogama.Tipičan, ali uvijek lijep ukras stola su i različite bundeve, posebno one izdubljene koje mogu poslužiti za serviranje gustih juha (pridružite im drvene žlice!) ili kao svijećnjaci (za izrezivanje motiva kroz koje će prodirati svjetlost koristite modele za kolačiće ili nož za vađenje koštica!).

Lijepi, ali i praktični ukrasi mogu biti i prirodni listovi, pa primjerice na listovima crvenog zelja ili radiča servirajte namaze ili salatu, a na osušenim listovima kestena, sendviče. Tanjure, ali i jela možete ukrasiti i jestivim crtežima listova, bundeva ili vrganja koje iscrtajte uz pomoć soja, čokoladnog ili nekog drugog umaka, Podravka ketchupa, senfa, rajčice u tubi, majoneze i slično. Tortu, pitu ili neki drugi kolač možete ukrasiti i pomoću pravih ili od papira izrezanih listova i šećera u prahu ili pak od tijesta formiranih i ispečenih ukrasa u obliku listova, vrganja ili bundeva. 

Jesen na jelovniku!

I u osmišljavanju jelovnika dajte mašti na volju te jesenske plodove isprobajte u nekim novim ulogama. Primjerice, od bobica domaćeg grožđa skuhajte pekmez (birajte vrste s tankom opnom i malo koštica!) ili ih iskoristite za finu jesensku salatu te ih pomiješajte s matovilcem, kriškama  jabuke ili kruške, prženim pinjolima i komadićima gorgonzole i začinite preljevom od sjeckanog luka, meda, ulja i balsamica, soli i papra.

Umjesto da ciklu kuhate, za salatu je cijelu ispecite u pećnici, ogulite, narežite, posolite i zapaprite te začinite maslinovim uljem, balsamicom, timijanom  i grubo sjeckanim orasima. nabujak od bundeve_2661.jpgSalatu spremite i od na kocke ili trake narezanih pečenih bundeva koje pomiješajte s rikolom, prženim košticama buče, komadićima sušene rajčice i listićima parmezana te začinite solju, paprom, bučinim uljem (ili maslinovim) i balsamicom.

Osim za kolače, lješnjaci su fini kao namazi pa u blenderu  usitnite oko 100 g prethodno bez masnoće poprženih i oguljenih lješnjaka, dva režnjića češnjaka, 4 jušne žlice maslinovog ulja, prstohvat, dva sušene majčine dušice. Potom začinite sa soli i paprom i umiješajte nekoliko žlica mljevenog parmezana. No, ako lješnjake više volite u slatkoj verziji i želite odmah uživati u njihovu okusu, posegnite za Lino ladom te njome izdašno namažite palačinke ili je umiješajte u šalicu još vruće kave.

Juhe koje griju dušu

Nešto fino "na žlicu"