Ribe i plodovi mora

Iz morskih dubina do gastro visina

Umak od rajčice i sardine: savršen okus Mediterana

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Sardine i umak od rajčice dvije su potpuno različite namirnice, ali zajedničkim unosom u organizam čine savršen sklad za iskorištenje svih dobrobiti Mediterana u laganom i ukusnom obroku.

Umak od rajčice i sardine: savršen okus Mediterana

Dugo je već poznato da rajčica sadrži snažan antioksidans likopen koji joj uz to daje i jarku crvenu boju, a nedavno je utvrđeno da kuhana rajčica ima još jače djelovanje na organizam.
Najlakši način iskorištenja svih dobrobiti rajčice je konzumacija umaka od rajčice. Likopen je najsnažniji antioksidans u rajčici i za optimalno ispoljavanje učinaka voli masno okruženje. Srećom, u mediteranskoj prehrani imamo širok spektar proizvoda bogatih mastima, posebice "dobrim" mastima te njihovom kombinacijom s umakom od rajčice možemo učiniti zaista puno za vlastito zdravlje.
Najlakši način iskorištenja svih
dobrobiti rajčice je konzumacija umaka
od rajčice.

Jedan od najboljih proizvoda za kombinaciju s umakom od rajčice su sardine iz konzerve budući da su izuzetno bogate omega-3 masnim kiselinama, a uz to se hrane isključivo planktonima pa ne akumuliraju teške metale poput drugih riba.

Za brz i ukusan obrok te njegov optimalan učinak na zdravlje, tjestenina sa umakom od rajčice i sardina idealna je kombinacija u ljetnim mjesecima.
Kako su sardine izuzetno bogate omega-3 masnim kiselinama, unosom u organizam zajedno s umakom od rajčice, likopen se gotovo u potpunosti apsorbira te na taj način organizam do maksimuma iskorištava njegove dobrobiti. 

rajčice i sardina u tekstu.jpgObrok s umakom od rajčice i sardinama pomaže u:

  • smanjenju kolesterola i triglicerida
  • poboljšanju čvrstoće kostiju
  • smanjenju rizika za razvitak karcinoma
  • poboljšanju rada imunološkog sustava
  • zaštiti stanica organizma i DNK od antioksidativnih oštećenja
  • smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

 

Isprobajte recepte sa sardinama!

Obrok od 75 g tjestenine s umakom od rajčica i ½ konzerve sardina čini idealan ručak, jer je cjeloviti obrok koji sadrži ugljikohidrate, proteine i masti, ali i sve esencijalne vitamine i mineralne tvari potrebne za normalno obavljanje funkcija organizma i promociju zdravlja. U ljetnim mjesecima, kada je mediteranska prehrana pod posebnim povećalom, ovakav obrok je zaista brz i jednostavan za pripremu, a savršen za zdravlje.

Sportski život

U zdravoj hrani, zdrav duh