Dobri stari pekmezi

Toliko dobri da ćete se raspekmeziti.

Vremeplovom kroz slatku prošlost

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Sjećate li se velike bijele limenke s likom dječaka "zamusanog marmeladom" ili pak crvene limenke s likom dječaka ili djevojčice u Podravkinom srcu? Neke obitelji u ovim limenkama i dan danas čuvaju brašno :)

Vremeplovom kroz slatku prošlost

A sve je počelo ovako...

Tradicija industrijske prerade voća (i povrća) započinje u Koprivnici još 1934. godine u pogonu braće Wolf. Nacionalizacijom njihove tvornice konzervi  krajem 1946. godine nastaje Podravka, industrija za preradu voća i povrća, i u prvih deset godina najveći dio asortimana čine upravo prerađevine voća: marmelade, džemovi, voćna slatka, kompoti, sirupi, voćna vina i rakije te poluproizvodi: voćne pulpe, markovi i sukusi.

Marmelade u patent staklenkamaDomaća miješana marmelada, pakirana u drvene sanduke po 10 kilograma, limenke 1 kilogram i kartonske kutije 1 kilogram, bila je tada najpoznatiji Podravkin proizvod. Važni Podravkini odjeli u to vrijeme bili su bačvarija i sandučarija u kojima su radnici izrađivali drvene bačve za skladištenje poluproizvoda, sanduke za pakiranje marmelade i sanduke za otpremu gotove robe.

Drveni sanduci i kartonske kutije za marmeladu bili su iznutra oblagani pergament papirom. U drvene sanduke pakirala se i marmelada od marelica, dunja, šljiva. Miješana marmelada standardno je u svom sastavu imala jabuku, dunju, višnju, šljivu i kupinu, ali se znalo dogoditi da se kao sirovina koriste i bobice bazge, trnine i crvenog ribiza.

Džemovi su pakirani u limenke i staklenke, a proizvodili su se, kako nam svjedoče sačuvane etikete, od višanja, marelica, dunja, šljiva, bresaka, smokava, kupina, krušaka, ribiza, trešanja, malina, jagoda, naranči i borovnica.

Ručno vađenje koštica

Raznolikost voća u finim marmeladama


Godine 1949. počelo se s proizvodnjom finih marmelada, takozvanih konfitura, od šipka, marelice i višanja, od 1953. i od drijenka, a od 1958. i od trešanja. Voćna slatka radila su se od 1953. do 1957. godine i to od dunja, marelica, šljiva, višanja, trešanja, smokava, naranči i oraha. U to vrijeme često su nastajali proizvodi u malim serijama, neki su se zadržali samo nekoliko godina, no ipak, impresivna je raznolikost voća koje se iskorištavalo za industrijsku proizvodnju.

Dok je većina tvornica za preradu voća i povrća u državi još uvijek koristila bakrene kotlove i blanšere, Podravka je 1954. godine među prvima nabavila suvremenu isparivačku stanicu i kotlove od nehrđajućeg čelika (od zagrebačke tvornice "Jedinstvo") i to je uvelike poboljšalo kvalitetu proizvoda.
Limenke marmelade

Na putu do Indije i Burme


Podravka je svojim voćnim prerađevinama 1954. godine opskrbila Eskadru JRM na brodu "Galeb" kojim je Predsjednik FNRJ putovao u službeni posjet u Indiju i Burmu, i u travnju 1955. dobila pismo u kojem se navodi da su svi Podravkini proizvodi "vrlo dobro podnijeli visoku ekvatorsku temperaturu kojoj su bili izloženi duže vremena" i do povratka zadržali dobru kvalitetu kao u trenutku isporuke.

Zbog sve veće potrebe za kvalitetnim sirovinama, između 1955. i 1960. godine na obroncima Bilogore podignuti su vlastiti nasadi višanja, dunja, trešanja, marelica, krušaka, bresaka i šljiva te plantaže crnog ribiza, malina i jagoda.

Legendarna ambalaža


Osim marmelade u legendarnim drvenim sanducima koji su bili u upotrebi do 1963. godine i iz kojih se marmelada kupcima u trgovinama po želji rezala na manje komade i vagala, dobro zapamćene ostale su i velike bijele limenke s likom dječaka "zamusanog marmeladom",  kasnije crvene limenke s likom dječaka ili djevojčice, a također i velike patent-staklenke od 5 kilograma
(koje su od loma u transportu bile zaštićene slojevima "hoblinja").

Čuveni Podravkin pekmez od šljiva proizvodio se također već  pedesetih godina, točnije od 1953. do 1955. godine. Kako svjedoči etiketa, ali i jedna fotografija iz 1953. godine, i pekmez od šljiva pakirao se u drvene sanduke od 10 kilograma. Prema poboljšanoj tradicionalnoj recepturi, uz malu količinu šećera i bez konzervansa, od šljiva bistrica s hrvatskih plantaža, ponovo se proizvodi od 1975. godine, a 2002. godine Hrvatska gospodarska komora dodjeljuje mu znak izvornog hrvatskog proizvoda.
Pakiranje u drvene sanduke

Inovacije za sva vremena


Značajna novost u asortimanu marmelada dogodila se 1966. godine kupovinom njemačkih strojeva „Hassia“ za pakiranje marmelade (miješana, marelica, šipak, jagoda, malina, crni ribiz) u plastičnu „Genoterm“ ambalažu težine 250 grama, 120 grama i 30 grama. Osobito su ova mala pakiranja, budući da su to bili prvi proizvodi te vrste u bivšoj Jugoslaviji, našla svoju primjenu u brojnim hotelima i restoranima. Ova inovativna pakiranja odmah su osvojila i „Oskar za ambalažu“.

Proizvodi iz 1976.U Podravki već 1967. godine započinje osmišljavanje dijetnog programa pod imenom Diekal, a prvi realizirani dijetni proizvodi bile su upravo marmelade. Diekal marmelade od višanja, jagoda i kajsija, namijenjene dijabetičarima, na tržištu se pojavljuju 1975. godine.

Niskokalorični džemovi (jagoda, višnja, malina) s komadićima voća u laganim želeima, džem od višanja s rumom, džem od šljiva sa šljivovicom, paleta džemova za američko, kanadsko i tržište Australije, kao i osobito kreirane etikete u stilu naive Hlebinske škole, obilježili su proizvodnju Tvornice Voće tijekom osamdesetih i devedesetih godina 20. stoljeća. 

Od Podravka džema ukusnijeg nema!


Od 2000. godine nadalje razvijaju se neki sasvim novi proizvodi kao što su termostabilne marmelade za pekarnice i slastičarnice (punilo od višanja, punilo od jabuka, punilo od malina), nadjev od višanja,  light džemovi s 30 % smanjenom energetskom vrijednošću (jagoda, borovnica, breskva). 2006. godine izlaze extra džemovi s fruktozom i 30 % smanjenom energetskom vrijednošću  (šumsko voće, višnja, brusnica, naranča-jagoda).
Dobra stara „Hassia“ odlazi u Muzej prehrane, a nabavljen je novi stroj koji pakira standardne marmelade marelicu, šipak, miješanu i višnju kao i niskokalorične marmelade od borovnice, jagode, maline i kupine u doze sadržaja 20 grama.

Nekada davno radilo se s pulpiranim, konzerviranim sirovinama, a danas se prerađuje svježe ili smrznuto voće postupkom koji čuva sve nutritivne vrijednosti voća. A paleta okusa i nadalje se širi. Uvijek prateći svjetske trendove,  preko Podravkine marmelade upoznali smo slatko-trpki okus aronije i njenu zagasito ljubičastu boju te kiselkasto-trpki okus brusnice.

Novi voćni namaz od suhih smokava i naranče prava je delicija s visokim udjelom voća u proizvodu. U novije vrijeme stvaraju se i prigodni proizvodi, za Fašnik se u Podravki pripremio Voćni namaz marelica s okusom ruma, a za Božić prigodni Voćni namaz jabuka s cimetom.

Kako će s ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju sve naše marmelade postati džemovi, prilika je prisjetiti se i jednog starog Podravkinog slogana iz 1954. godine (iz plana propagande koji je za Podravku izradio dr. Čedomil Dinter iz agencije OZEHA): Od Podravka džema ukusnijeg nema!

Fine salate

Laganini užitak