Vege na tanjuru

Gurmani biljojedi

Krumpirovo tijesto, njoki i još štošta

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Prva stvar koja mi padne napamet kad mi spomenu krumpirovo tijesto svakako su njoki. Ljubav iz djetinjstva, praznički ručak, gnjecanje s mamom u kuhinji.

Prva stvar koja mi padne napamet kad mi spomenu krumpirovo tijesto svakako su njoki. Ljubav iz djetinjstva, praznički ručak, gnjecanje s mamom u kuhinji. Njoki su uvijek bili nešto posebno.

Kad se prave njoki uvijek se ostavi malo tijesta za knedle.

Vjerujem da danas isto vrijedi i za moju djecu. I njima su njoki nešto posebno. Kad ih vide na stolu, nijemo me očima pitaju "što slavimo" ili "što se važno dogodilo". I razmišljam kako zapravo ne želim da njoki izgube taj status specijalnog jela. Pa čak i da sutra izmisle mašinicu u koju ćemo ubaciti sirove krumpire, jaja i malo brašna, a koja će nam za 15 ili 30 minuta, izbacivati gotove njoke, ja ih neću praviti bilo koji dan ili bez razloga.

Priprema njoka ne zahtijeva nikakvu specijalnu tehniku ili pomagalo, tek malo više vremena i strpljenja. Najvažnije je pronaći odgovarajuće krumpire. Neki ih zovu "starima", "prošlogodišnjima", "brašnastima", "žutim" ili "crvenim", "idaho" ili "butterball" i još tko zna kako. Kad u svom podneblju, zemlji, dućanu ili tržnici pronađete one prave, često nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, nemojte ih mijenjati.

Onima koji se još nisu upustili u avanturu pravljenja njoka, savjetujem da krumpire skuhaju u kori te ih još vruće (uz pomoć viljuške, kako se ne bi opekli) ogule i protisnu kroz tještilicu za krumpire. Nakon toga ih se može odmah umijesiti s jajima i brašnom "koliko popiju". Međutim, ja ih volim ostaviti da se malo ohlade i osuše, jer mi se čini da na taj način zahtijevaju manje brašna. Za neupućenije, količina brašna određuje mekoću ili žilavost njoka. A ovo "koliko popiju", određuje količinu brašna, koju je nemoguće točno odrediti, a potrebna je da bi umijesili mekano tijesto. Kada je tijesto gotovo, ostavite ga desetak minuta, pa izradite u okrugle trakice, koje ćete izrezati na veličinu njoka, otprilike 3 cm. Sada ćete njoke trebati na neki način "označiti". Označavanje, tj. mijenjanje glatke površine njoka u udubljenu, pomoću viljuške, ribeža ili slično, potrebno je kako bi se umak mogao bolje "uhvatiti".

Količina brašna određuje mekoću ili žilavost njoka.

Kad se prave njoki, uvijek se ostavi malo tijesta za knedle. Rijetko ćete čuti da netko pravi "samo" knedle. One spadaju u kategoriju "usputnih jela". Ovisno o sezoni, možemo ih puniti voćem poput šljiva i marelica ili marmeladom. Ne brinite ako vam na početku tijekom kuhanja iscuri punjenje. Svakome se to dogodilo.

Kroketi od krumpira mogu se praviti od istog tijesta kao za njoke ili mogu poslužiti kao način da iskoristimo višak pirea. Kod mene je jedina razlika da u tijesto za krokete naribam malo muškatnog oraščića. Kroketi, za razliku od njoka, trebaju biti glatke površine (nema grebanja i pritiskanja na viljušku ili ribež). Pržimo ih u ulju, tek toliko dok ne dobiju lijepu koricu žućkasto-zlatne boje.

Žitarice

Vrijedne vaše pažnje