Slastice i kolači

Slatka napast

Panettone vs. kuglof

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Panettone je rezerviran za božićno i novogodišnje slavlje, priprema se od dizanog tijesta, a društvo mu prave naribana korica limuna ili naranče, mirisni začini, grožđice i kandirano, a ponekad i orašasto voće.

Sjećam se davnih odlazaka u Trst, kada je recept za panettone bio strogo čuvana tajna. Panettone još nije bio dostupan u domaćim trgovinama, a talijanske trgovine su uoči praznika bile bogate tim slatkim kruhom. U sjećanju je vrhunski upakirani panettone, zahtjevan odabir koji je slijedio, nestrpljivo iščekivanja do otvaranja i napokon najfinija mekana i mirisna poslastica koju je tada dijete moglo zamisliti. To se sve odnosilo na industrijski panettone, dok mi se još nije ni sanjalo koliko je fin onaj iz domaće radinosti. Ali, recite vi to djetetu!

Da ne odugovlačimo, sladak i mirisan kolač, panettone, rezerviran je za božićno i novogodišnje slavlje. Priprema se od dizanog tijesta, još od davnih vremena i u različitim inačicama, posvuda. Društvo mu prave naribana korica limuna ili naranče, mirisni začini, grožđice i kandirano, a ponekad i orašasto voće.

Male tajne panettonea

Odlučite li se za pripremu domaćeg panettonea, sve sastojke za dizano tijesto najprije zagrijete na sobnoj temperaturi. Najbolje bi bilo izvaditi ih iz hladnjaka večer prije pripreme.

Osnovnom tijestu iz brašna, mlijeka, žumanjaka, maslaca, šećera, malo soli i kvasca treba dodati naribanu limunovu i(li) narančinu koru. Ukoliko želite da tijesto bude što rahlije i rupičastije, pustite tijesto da se diže dvaput, tj. tijekom dizanja ga jednom ili dvaput pregnječite. Također je vrlo bitno da tijesto ne izgnječite suviše, a opet da se ne lijepi za posudu i ruke.

Ukoliko želite da tijesto bude što rahlije i rupičastije, pustite ga da se diže dvaput.

Nakon što se tijesto diglo, u njega dodajte grožđice umočene u malo ruma ili konjaka i drugo sušeno voće (kandirane naranče, sušene marelice, datulje, smokve i drugo), pustite da raste još cca 30 min, položite ga u pobrašnjen kalup i ispečete.

Ohlađen kolač izvadite iz kalupa, pospete šećerom u prahu, narežete i ponudite uz šalicu čaja ili, želite li ga poslužiti na "talijanski način", dodamo mu kremu od mascarponea ili zabaglione, pjenušavi talijanski desert od žumanjaka, vina, slatkog vrhnja i šećera, kuhan na pari. Umjesto čaja, u tom slučaju, poslužit ćemo ga uz slatko desertno vino. Druga najpoznatija inačica priprema se s tamnom čokoladom, bademima i suhim voćem.

U praznično vrijeme razmišljamo o još jednom srodnom svečanom kolaču od dizanog tijesta. Riječ je o kuglofu.

Kuglof

Zbog neodoljivog oblika kojeg duguje specijalnom kalupu, vrlo jednostavne pripreme i specifičnog okusa, kuglof zauzima posebno mjesto u gastronomiji, rezervirano za slavlje. Primjerice Božićni kuglof koji je, kao što i sam naziv govori, postao simbolom Božića. Između ostalog i zbog njegove popularnosti, kuglof prisvajaju Austrijanci, Francuzi, Njemci, Talijani i drugi, a kuglof se smatra najstarijim kolačem iz kalupa. Kuglof je tradicionalno vezan i za naše krajeve, a pripremale su ga i naše bake. Jeo se za doručak, ručak i večeru, uz kavu, mlijeko ili čaj.

Savjeti za pripremu

Sama priprema kuglofa podrazumijeva izradu tijesta s maslacem i jajima, koji se nadopunuje različitim dodacima i peče u okruglom izbrazdanom kalupu. Dok su nekad kalupi za kuglof bili od pečene gline, danas ćete u trgovinama naći uglavnom one od neprijanjajućeg teflona, silikona ili metala.

Osnova za kuglof, kao i kod panettonea je dizano tijesto s maslacem, jajima i šećerom. Postupak za pripremu tijesta za kuglof je sličan. Za najbolji rezultat dobro je unaprijed izvaditi namirnice iz hladnjaka da odstoje na sobnoj temperaturi. Mlijeko je potrebno pomiješati s kvascem, u međuvremenu prosijete brašno, dodate mu maslac, jaja, šećer, mlako mlijeko, začine i koricu limuna ili naranče. Pustite da tijesto raste cca 30 minuta i umiješate sušeno voće.

Među brojnim inačicama kuglofa, svakako je najslavniji bečki kuglof koji je sinonim za Božićni kuglof.

Kalup za kuglof premažite masnoćom i pospute brašnom kako se tijesto ne bi priljepilo za kalup i napunite ga tijestom, ali ne do samog vrha. Kako kuglof raste, mogao bi "pobjeći" preko kalupa i izgubiti prvobitni oblik. Ostalo vam je da kuglof ispečete i pospete šećerom u prahu. Ukoliko šećer u prahu nemate kod kuće, možete ga jednostavno napraviti tako što ćete univerzalnim rezačem (onim iz multipraktika) usitniti običan šećer do finog praha. Kako bi provjerili da li je naš kuglof dovoljno pečen, bliže sredini kolača ubodete čačkalicu. Ukoliko na čačkalici ostane tijesta, kolač je potrebno još peći, dok je čista čačkalica bez ostataka tijesta siguran znak da je kuglof pečen.

Vrste kuglofa

Među brojnim inačicama kuglofa, svakako je najslavniji bečki kuglof koji je sinonim za Božićni kuglof. Klasična je slastica iz dizanog tijesta s grožđicama i naribanom limunovom korom. Na stolu nam je često mramorni kuglof, kuglof s jogurtom, od integralnog brašna s grožđicama i medom, s rogačem, s jabukama i cimetom, s kestenom i brojni drugi.

Popularne su i druge varijacije na temu, pa se kuglofima dodaje rum, vanilija, razne kreme, glaziraju se i pune raznim nadjevima. Čokoladofili će se sigurno odlučiti za čokoladne kuglofe, talijanofili za one sa mascaroponeom, bademoljupci će odabrati one s marcipanom, ljeti ćemo se odlučiti za one punjene sladoledom, a neformalna druženja cijenit će slane pikantne kuglofe sa sirom, šunkom, rakovima, špinatom, parmezanom, tunom, krumpirom, šampinjonima i drugim okusima. Je li i dalje riječ o kuglofu mogli bi o tome raspravljati ili se jednostavno prepustiti mašti i kreaciji.

Nakon svega, kuglof ili panettone? Što kažete? Ja sam za oboje.

Gulaš

Inspirirani tradicijom