Dani kruha uz dječje kreacije

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Kruh ne predstavlja samo običnu namirnicu i uvijek je imao snažnu simboliku života, topline doma, davanja, uspjeha i novih početaka. 

Nedugo nakon povratka u školske klupe, djeca će svojim ručicama izraditi mirisne ukrase od kruha i na taj način zahvaliti Planeti na plodovima zemlje. Kruh ne predstavlja samo običnu namirnicu i uvijek je imao snažnu simboliku života, topline doma, davanja, uspjeha i novih početaka.  

Igranje i stvaranje ukrasa od kruha jednako je zabavno kao i igranje s plastelinom, a još uz to djeca mogu svjedočiti čaroliji kako se kruh tijekom pečenja diže i rumeni, a prostorijom se širi divan miris pečenog kruha koji će zasigurno pamtiti i prizivati kad odrastu i kad bude govora o dobrim starim vremenima baš kao što to i danas odrasli čine.

Kreativni rad s tijestom od kruha idealan je za djecu jer ih usput uči oblicima, veličinama i bojama, lako se oblikuje, a na kraju kreacija se može i pojesti. Svakako se djeca zajedno s odraslima mogu učiti i strpljenju... nije lako čekati da kvasac nadigne tijesto prije nego što se bace na oblikovanje i igru, a još teže je suzdržati se i ne posegnuti za vrućim netom pečenim kruhom koji svojim sirenski zavodljivim mirisom gotovo da viče: juhuuu, pojedi me!

Kruh u slovima

Ovo je idealna aktivnost za prvoškolce, koji se mogu pohvaliti svojim prvim naučenim slovima. Potrebno je uzeti komad tijesta i izvaljati ga u valjak debljine prsta. Uz pomoć učiteljice oblikovati prvo slovo imena ili prva slova koja su naučili. Slova se zatim pažljivo polože na pleh, a krajevi slova se mogu lijepo uviti poput puža za lijepi starinski izgled.

Kreativni rad s tijestom od kruha idealan je za djecu jer ih usput uči oblicima, veličinama i bojama, a na kraju kreacija se može i pojesti.

Slovo može dobiti i lice, tako da se u njega utisne par sjemenki buča za oči, a sjemenke maka mogu biti brada. Recimo ako slovu B dodamo oči i brk izgledat će baš kao neki dobroćudni trbušasti susjed, a slovo A može izgledati poput onih dosadnih dječaka koji rašire noge na hodniku i ne daju proći nikome. Slovo I može ličiti na mršavu i strogu profesoricu iz matematike, a slovo S i Š na otmjeni bračni par gdje gospodin nosi šešir.

Životinjsko carstvo

Sve počinje od kuglice tijesta, jer se gotovo svaka životinjica može napraviti od kombinacije kuglica tijesta. Ova aktivnost bit će zabavna i za odrasle!

Ovčica
Velika kuglica za tijelo, manju kuglicu izduljite za glavu i dvije sitne za uši. Kroz cjedilo za češnjak protisnite tijesto i zalijepite za tijelo za vunu. Utisnite jednu sjemenku za oči i evo ovčice.

Lav
Izduljite jednu veću kuglicu u oval za tijelo. Jedna malo manja kuglica je glava, dvije majušne kuglice uši. Na mjesto njuške utisnite dvije male kugle koje su spojene trokutićem i upiknite sa svake strane čačkalicom za brkove. Od 4 tanke vrpce tijesta napravite noge koje pričvrstite za tijelo, a najtanja vrpca neka bude rep. Cjedilom za češnjak protisnite tijesto i dobivene trakice istrgajte i zalijepite kao grivu i malo na kraj repa.

Zmija
Najjednostavnija i najstrašnija kreacija. Izvaljati deblji valjak, jedan kraj spljoštiti i zašiljiti. To će biti glava. Utisnuti dvije bučine koštice sa šiljatim krajevima prema dolje da zmija izgleda opasno. Malo razrezati glavu kako bismo dobili usta i umetnuti malu glistu u usta za jezik. Tijelo zmije možete lagano zarezati cik-cak nožem i u sredini premazati jajetom i zalijepiti koštice. Brrrr....

Bojanje kruha

Pripremite boje za kruh tako da u malo mlijeka umutite prehrambene boje. U svaku čašu s bojom stavite po jedan kist i djecu upozorite da ne miješaju kistove.

Tijesto se boji dok je sirovo, a djeca zatim mogu vidjeti što će se tijekom pečenja dogoditi s obojanim kruščićima.

Krušne perlice

Oblikovati kuglice raznih veličina i štapićem od ražnjića napraviti rupu no tako da bude dovoljno velika i kada se tijesto nadigne. Ostaviti nanizane kuglice na štapiću i tako peći. Kada se ohlade pažljivo skinuti i nizati ih na ukrasne vrpce.

Igranje i stvaranje ukrasa od kruha je jednako zabavno kao i igranje s plastelinom.

Kao središnji privjesak, djeca se mogu poslužiti kalupima za kolače i izrezati  oblike. Svakako ih treba probušiti da bi se mogli objesiti na vrpcu.

Divovski perec

Pod divovskim perecom smatramo onaj perec koji je dovoljno velik da ga mogu držati dva osnovnoškolca i da im može glava provirivati kroz svaki luk. Teoretski rečeno, perec bi mogao poslužiti kao lisičine za pekarsku policiju koja hvata djecu koja prijevremeno jedu kruh (bilo sirovi ili tek pečeni koji je prevruć) tako da dvoje djece stoji leđima okrenuti jedan prema drugome, a glave su im zarobljene u svakom luku pereca. Ako žele pobjeći, jedan od njih mora jako dobro znati trčati unatraške s perecom oko glave.

Dakle za izradu divovskog pereca potrebno je barem dvoje djece, koji će popriličan komad tijesta razvaljati u veliki valjak i preklopiti ga u oblik pereca. Ako su zaboravili oblik, uvijek mogu uzeti jedan mali Kviki gric perec, koji će prema divovskom perecu izgledati kao gušter koji je potomak izumrlog dinosaura čije ime završava na rex. 

Za potrebe navedenih likova od tijesta evo jednog od najjednostavnijih osnovnih recepata koji ne zahtijeva puno muke.

450 g glatkog brašna
1 kvasac
1 žličica šećera
1 žličica soli
300 ml mlake vode

Pomiješati sastojke tako da prvo u prosijano brašno dodajete sve sastojke. Dobro izraditi rukama i ostaviti da se diže. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati tijesto i raditi ukrase.

Egzotične kuhinje

Kuhaj globalno, jedi lokalno!