Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...

Posude za konzerviranje i čuvanje namirnica

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Zimnice, bez obzira što i na koji način spremamo, nema bez funkcionalnih, a kako postoje i u različitim oblicima i veličinama, i vrlo dekorativnih, staklenki. Za zimnicu možete koristiti ili potpuno nove ili već korištene staklenke.

Posude za konzerviranje

Za ukusnu i trajnu zimnicu nije dovoljno imati samo sočno voće i povrće i dobar recept, već i primjerene posude za konzerviranje, ponajprije i nadalje nezamjenjive, stare dobre staklenke.

Staklenke i poklopci moraju biti neoštećeni

Zimnice, bez obzira što i na koji način spremamo, nema bez funkcionalnih, a kako postoje i u različitim oblicima i veličinama, i vrlo dekorativnih, staklenki. Za zimnicu možete koristiti ili potpuno nove ili već korištene staklenke preostale od home-made ili kupovnih proizvoda. No, u izboru prednost dajte staklenkama s plastičnim ili metalnim poklopcima s navojem (twist-off poklopci) ili onima sa staklenim poklopcima s gumenim prstenima i žičanim mehanizmom za zatvaranje (patent poklopci). U ponudi su i posebni vakuum poklopci koji odgovaraju staklenkama standardnih veličina. Nadalje, pripazite da staklenke budu posve neoštećene te da imaju također neoštećen originalni poklopac koji se može dobro zatvoriti.

Na staklenkama ili na zalijepljenim ili obješenim etiketama obavezno napišite naziv zimnice i datum punjenja.

Za zimnicu je najvažnije da poklopci ne propuštaju zrak. Ne upotrebljavajte ni staklenke s poklopcima s navojem koji prilikom otvaranja ne proizvode karakterističan zvuk pucanja, pouzdan znak da su ispravni. Koristite li staklenke s patent poklopcima, provjerite jesu li gumeni prsteni neoštećeni i elastični, te maknite one koji su promijenili boju, imaju plijesan ili su rasušeni, porozni i tvrdi. Ispravnost poklopaca možete provjeriti i tako da staklenke napunite vodom, zatvorite i neko vrijeme držite preokrenute na kuhinjskoj krpi kako bi vidjeli puštaju li ili drže vodu.   

Čistoća je presudna za kvalitetu zimnice

Kako osim loših poklopaca zimnici može naškoditi i najmanja prljavština, staklenke i poklopci moraju biti savršeno čisti. Zato ih najprije dobro operite vodom i deterdžentom i isperite vrućom vodom, a već korištene prethodno još i kratko prokuhajte u vodi s octom. Nadalje, neposredno prije upotrebe, posebno ako želite da zimnica dulje traje, staklenke i poklopce sterilizirajte zagrijavanjem na temperaturi na kojoj će se uništiti sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje.

U tu svrhu već oprane, otvorene staklenke i poklopce držite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 5 minuta ili na 150°C oko 10 minuta. Staklenke i poklopce možete sterilizirati i držeći ih 2 minute u mikrovalnoj pećnici na najvišoj temperaturi ili ih prokuhajte 10 do 15 minuta u posudi s uzavrelom vodom na štednjaku. Nakon steriliziranja staklenke i poklopce ne dirajte prstima, posebno ne iznutra, već ih pažljivo izvadite također steriliziranom vilicom, žlicom ili nečim sličnim te ih pustite da se preokrenute kratko osuše na čistoj, prethodno izglačanoj kuhinjskoj krpi. Najbolje je da ih potom odmah zatvorite te ih ovisno o receptu pustite da se ohlade ili ih punite dok su još vruće. Prilikom punjenja strogo pazite da ne zaprljate rubove, otvore i poklopce, a nakon punjenja ih odmah zatvorite. Koristite li patent staklenke, prokuhane gumene prstene do upotrebe držite u čistoj vrućoj vodi te koristite još vlažne. K tome, osim na čistoću staklenki pazite i na čistoću ruku i odjeće, te posuđa i pribora koji koristite, ali i radne površine i prostora u kojem spremate zimnicu (iz istog razloga zatvorite i prozore).

Nekoliko korisnih savjeta

  • za zimnicu ne koristite staklenke veće od 1 l jer se u njima teže stvara vakuum, a sadržaj lakše kvari,
  • staklenke možete sterilizirati, ali i poboljšati okus marmelade ili nečeg sličnog, tako da u njih prije punjenja nalijete malo rakije zatvorite i dobro protresete,
  • prilikom punjenja staklenke držite na mlakom vodom ovlaženoj kuhinjskoj krpi kako se ne bi micale i bile stabilne, a vi ih lakše punili posebno ako je zimnica vruća,
  • staklenke nemojte puniti do vrha, već ostavite 1 do 2 cm praznog prostora za formiranje vakuuma koji sadržaj štiti od kvarenja,
  • želite li staklenke zatvoriti na način naših baka, celofan ili pergament papir prije upotrebe obavezno navlažite kako bi se kad se osuše bolje priljubili uz otvor te bolje čuvali sadržaj od kvarenja,
  • na staklenkama (vodootpornim flomasterom) ili na zalijepljenim ili obješenim etiketama obavezno napišite naziv zimnice i datum punjenja,
  • za ljepšu zimnicu poklopce možete ukrasiti dekorativnim papirnatim ili platnenim pokrivalima povezanim uzicom ili gumicom,
  • na etikete možete napisati i različite opaske, primjerice jako slatko!; jako ljuto!; ne diraj samo za mene!    
  • povremeno pregledavajte zimnicu te izdvojite staklenke na kojima je poklopac ispupčen jer se sadržaj u njima najvjerojatnije pokvario.
Egzotične kuhinje

Kuhaj globalno, jedi lokalno!