Uskrs

Prvo skuhaj, onda reci hop!

Uskršnja čarolija od slanog tijesta

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Magična privlačnost tijesta je u tome da vrlo često ljudi koji za sebe tvrde da nemaju smisla za kreativnost ostanu potpuno očarani opuštajućim djelovanjem gnječenja tijesta i lijepih rezultata koji nastaju u nekoliko jednostavnih trikova.

Uskršnja čarolija od slanog tijesta

Kod oblikovanja postoji nekoliko osnovnih oblika valjanja od kojih nastaju svi ostali, tijesto možemo razvaljati u kuglicu, u glistu ili u palačinku.Slano tijesto je samo po sebi već čarobno. Sastojci su jednostavni baš kao i pribor, a rad s tijestom je doista stvaralački a istovremeno i umirujući. Magična privlačnost tijesta je u tome da vrlo često ljudi koji za sebe tvrde da nemaju smisla za kreativnost ili da "imaju dvije lijeve", ostanu potpuno očarani opuštajućim djelovanjem gnječenja tijesta i lijepih rezultata koji nastaju u nekoliko jednostavnih trikova. I na kraju zaključe "pa eto bit će nešto i od mene".

Iz bezoblične smjese soli i brašna moguće je uz malo vještine i improvizacije zamijesiti efektne oblike. Najbitnije je umijesiti dobro tijesto koje se može lijepo valjati, imati sav pribor pri ruci, puno dobre volje, isključiti telefon i pustiti neku dobru muziku.

Recept za tijesto

Iako se u mnogim uputstvima navode razne kombinacije omjera tijesta i soli ili ovisno o veličini figura koje se rade, no mene nikada nije iznevjerio omjer 50:50, dakle koliko brašna toliko i soli. Najlakše je u duboku zdjelu šalicama grabiti jednake količine brašna i soli, dodati malo ljepila za tapete ili drvofiksa i miješati polako dodajući hladnu vodu dok se ne dobije smjesa poput plastelina. Zvuči gotovo nevjerojatno no ako više ljudi iz iste smjese uzme jednaku količinu tijesta i stane ga obrađivati, sva tijesta nakon obrade će biti drugačija. Ja volim reći da prije izrade ukrasa najbolje je uzeti tijesto u ruke i nekoliko puta ga premijesiti, kako bi se tijesto i ruke "upoznale". Toplije ruke će zagrijati tijesto i možda će tražiti više brašna, a snažnije ruke mogu dobro izvaljati tijesto i učiniti ga plastičnim. 

Bez alata nema zanata

Pribor koji je potreban za stvaralaštvo najbolje da je napravljen od drveta, plastike ili nehrđajućeg čelika, budući da sol nagriza lim te tako brzo upropasti pribor. Idealna podloga za oblikovanje je glatka staklena površina, a gotove ukrase treba odlagati na komad aluminijske folije.
Prekopajte kuhinjske ladice i pronađite drveni valjak za tijesto, oštar nožić za rezanje povrća s glatkim oštricama, škare, kalupiće za kolače, lim za pečenje, kliješta za drobljenje češnjaka, kist za bojanje. Možete zaviriti i u ladicu na uredskom stolu i odabrati sve što daje zgodne otiske, npr. istrošena kemijska olovka ima otisak idealan za oči, zaobljeni rub spajalice može ocrtati nasmiješena usta, stari otvarač za pisma za uzdužne crte i sl.

Sušenje

Figurice od slanog tijesta najbolje je položiti na komad aluminijske folije i ostaviti da se suši. Za vrijeme grijanja najljepše će se osušiti na radijatoru polako se oslobađajući vlage sve dok se tijesto lijepo ne stvrdne. Druga je mogućnost da se osuši u pećnici na niskoj temperaturi (kao kod pečenja puslica) tako da vrata pećnice budu pritvorena (najjednostavnije je uglaviti drvenu kuhaču) i pustiti da para izlazi. Ova varijanta nije baš ekonomična pa preporučujem da skupite više radova i ostavite da se suše preko noći.

Bojanje

Ukoliko radite prirodne motive, kao što su vjenčići s listićima, košarice za voće i slično najbolje je bojati nakon što se naša kreacija osuši. Budući da se boji temperama, hobby bojama ili akrilnim bojama nemoguće je postići da se boja ne prelijeva i upravo to će dati dojam prirodnosti. Npr. kod bojanja vjenčića boju je potrebno razrijediti, listiće prvo obojati lagano zelenom bojom, a zatim rubove prijeći žutom bojom. Kada se boja razlije postići ćemo lijepe efekte kao da je list malo požutio ili ga je gricnula neka buba.

Ako radimo dječje figurice, ti preljevi će izgledati neuredno pa je bolje da boju umijesimo u tijesto ranije. Dovoljno je tijesto razdijeliti na više komada, kapnuti na svaku hrpu željenu boju i zamijesiti. Kod miješanja tijesta i boje svakako preporučujem kirurške rukavice, prije svega kod tamnijih boja kako se boja ne bi uvukla pod kožu.

Nakon rada s tijestom svakako treba dobro oprati ruke u toploj vodi i sapunici i dobro ih namazati kremom, budući da kombinacija soli i brašna jako isušuje kožu.

Oblikovanje

Kod oblikovanja postoji nekoliko osnovnih oblika valjanja od kojih nastaju svi ostali, tijesto možemo razvaljati u kuglicu, u glistu ili u palačinku. Nadalje se oblikuju željene forme, a tijesto se najbolje spaja vodom. Sitnije detalje spajajte kistom ili čačkalicama. Ukoliko se na površini pojave pukotine zagladite ih vodom, no ne pretjerujte s količinom vode kako se tijesto ne bi raspalo.

Držač za jaja

Držač za jajeTijesto razvaljate u jednu ili tri tanje gliste, ispletete pletenicu i spojite tako da pletenica može obujmiti i držati jaje. Svakako u otvor uglavite pravo ili još bolje drveno jaje, budući da tijekom sušenja tijesto malo naraste. Stavite ukrase poput mašne i cvjetića i ostavite da se osuši.




Uskršnji vijenac

Uskršnji vijenacTijesto razvaljate u tri jednako dugačke gliste i ispletete pletenicu. Oblikujte krug i spojite pletenice vodom i položite na aluminijsku foliju. Vijenac možete ukrasiti mašnom od tijesta ili možete oblikovati proljetno cvijeće i nalijepiti na vijenac. Možete ubaciti i koju voćku, npr. jabuke se dobiju tako da oblikujete kuglicu i utisnete klinčić.



Veseli picek s obitelji

Koka i picekKugla, kugla, kuglica. Velika kugla je za tijelo piceka, malo manja kuglica je za glavu, trokutić za kljun, a čuperak za krestu. Kada spljoštite kuglicu i narezuckate rubove, dobili ste rep pilića.






Zekonja na štapiću

Zekonja na štapićuOblikujete zečje glave i nataknete ih na štapiće od ražnjića i ostavite da se osuši. Nakon sušenja i bojanja ispod zavežete mašnu u pastelnim bojama proljeća.

Ako želite ultra zgodne prigodne čačkalice, za napikavanje rotkvica i šunke, možete napraviti manje zečje glave i nataknuti ih na čačkalice. Manje figurice traže mirniju ruku i strpljenja no svakako će izazvati više oduševljenja.


Uskršnja košara

Uskršnja košaraKeramičku posudu željenog oblika s vanjske strane omotajte folijom i preko nje polažite pletenice željene veličine (postupak kao i kod vijenca). Za jednostavniju varijantu možete polagati trakice od tijesta. Pazite da ne prelazi rub jer ga u suprotnom nećete moći odvojiti od posude. Nakon što ste obložili posudu tijestom okrenite je kako bi se tijesto spljoštilo uz podlogu i tako moglo stajati kada se osuši. Na posudu možete nalijepiti ukrase poput malih jaja, cvjetića i sl. 

Držač za salvete

Držač za salveteOvaj mali detalj može zasjeniti svu ostalu dekoraciju na stolu. Kartonsku rolu od ubrus papira izrežite na željenu širinu i obložite tijestom. Ukoliko ste samouvjereniji možete je omotati folijom i poslije ukloniti tako da samo ostane tijesto u obliku obruča. Tijesto ukrasite mrkvicama ili čak inicijalima gostiju.

Kruh

Kruh naš svagdašnji